Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf

 
I höstas var Ulrika Knutson på Stadsbiblioteket och pratade om Löwensköldska trilogin – till den läste jag den första, Löwensköldska ringen, som jag älskade. En underbar, kort och koncis spökhistoria med massor av humor. Nu var det dags för Löwensköldarna i bibblans bokcirkel – dock hoppades Charlotte Löwensköld, som är bok nummer två, över. Jag kan inte hacka i serier på det viset så inför träffen om Anna Svärd läste jag helt enkelt båda två. Ulrika Knutson nämnde särskilt ett roligt parti i någon av böckerna där en desperat pastorsadjunkt ligger och krälar i diverse buskar, så det var inte utan att jag var sugen. 
 
Jag kommer att skriva om Anna Svärd i ett eget inlägg inom kort, men jag ska villigt erkänna att de går ihop lite grann för mig – jag har svårt att hålla ordning på vad som hör till vilken bok, men det spelar inte så stor roll. De skiljer sig hur som helst väldigt mycket ifrån första boken – man förstår inte riktigt kopplingen förrän mycket sent i den tredje boken och även där känns de nästan lite ihopknutna i brådska. 
 
Charlotte är hur som haver en mycket kapabel och driftig ung kvinna, som bor hos prosten och prostinnan i Korskyrka då hon är föräldralös – som jag förstår det har hon alltid bott där. Hon är förlovad med pastorsadjunkten Karl-Artur, som även han bor i prästgården. Han drar ut på det där med giftermålet och Charlotte skojar om att istället gifta sig med den fule brukspatron Schagerstedt när han en dag far förbi. Karl-Artur tappar fattningen och bestämmer sig för att han minsann ska gifta sig med första bästa kvinna han lägger ögonen på (det är nu han krälar i buskarna) – den första lyckas han rationalisera bort för sig själv, men den andra är den vackra dalkullan Anna Svärd. 
 
Det blir lite fars över det här, alltså. Folk missförstår varandra, de reser kors och tvärs för att försöka åstadkomma alla möjliga märkliga saker och jag blir faktiskt bara trött på alla dessa värmlänningar och dalkullor och intrigerande kantorsfruar. Dock reflekterade jag på träffen i tisdags lite grann kring detta – kanske är det så att jag är så bortskämd med underhållning att jag tycker att detta är tjatigt, men att det var ruskigt spännande när boken kom. Jag förstår ju att det är bra litteratur, men jag tyckte att det var lite tröttsamt. Och det fortsätter alltså lite i samma ådra… 
 
Boken finns att köpa i lite olika utgåvor och kombinationer med de olika delarna, och det allra enklaste är nog att köpa denna vackra utgåva med alla tre i – här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s