På andra sidan reglerna av Emma Granholm

 
Jag läste Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm för några år sedan och tyckte att den var helt okej underhållning, så när jag gick förbi denna i en hylla på Stadsbiblioteket högg jag den i farten. Den faller inte i ungefär samma kategori, dock med lite mer djup. 
 
Premissen har vi varit med om förut – Lukas föräldrar har bestämt att familjen ska flytta från Stockholm till en liten stad, mot Lukas vilja. Till Lukas stora förvåning fungerar allting tipp-topp på nya skolan, han får snabbt kompisar och blir bjuden på fester och det flyter på hur bra som helst. 
 
Men han undrar så över Olivia, tjejen i de säckiga kläderna som alltid går ensam och sitter på golvet med en bok. Varför är hon så ensam? Han får svaret att hon bara har sig själv att skylla – men när hon dyker upp på en fest i kort klänning och partysmink, suger i sig en drink och drar med sig Lukas in i tvättstugan förstår han inte vad som händer – men sveps med. 
 
På måndagen är hon tillbaka i de säckiga, färglösa kläderna – och vi får veta lite mer om hennes liv, om vad som hänt tidigare  – och vad som står i meddelandena hon får av praktiskt taget alla i hela klassen. Slut shaming är ett milt ord för vad som händer här. 
 
Lukas tar tag i situationen – Lukas är nämligen så Redig och Ordentlig och Bra att det är omöjligt att tro på honom. Men visst är det trevligt att läsa om sådana tonåringar också. Det hela blir riktigt bra och inte så förutsägbart som jag trodde, även om vissa bitar är riktigt fåniga. 
 
Något jag stör mig lite på är alla detaljerade beskrivningar av kläder! Har för mig att det var detsamma i förra boken – kanske är författaren väldigt intresserad av mode. Jag läste en annan av Granholms böcker strax efter denna och det var likadant där – så jag kanske får acceptera det. 
 
Lagom underhållande och mycket lättläst – helt okej. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s