Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

 

 
Jag läste ju We have always lived in the castle av Shirley Jackson i somras och tyckte verkligen om den – det var väldigt roligt när det plötsligt började pratas om henne i samband med att Netflix ska göra serie av Hemsökelsen på Hill House och att den just kommit i nyutgåva på svenska. I måndags hade jag dessutom äran och nöjet att lyssna på min gamla ungdomsidol Inger Edelfeldt (som översatte denna 1977) när hon talade om Jackson i allmänhet och Hemsökelsen på Hill House i synnerhet på Stadsbiblioteket här i Göteborg! 
 
 
Mycket intressant och inspirerande, förstås. 
 
 Dr John Montague, en vetenskapsman med intresse för det övernaturliga, hyr Hill House som stått tomt i den lilla byn Hillsdale i åttio år. Huset är tjusigt utifrån, men har rykte om sig att vara osunt – det är något ont i väggarna. Montague hoppas få med sig inte mindre än tolv assistenter dit för att bevisa det övernaturligas existens – till slut blir det tre. Eleanor Vance, som vill fly sin tråkiga vardag med sin sjukliga mor, Theodora – excentrisk konstnär från New York – och Luke, arvinge till huset som placeras där för att hålla ett litet öga på vad som pågår. På plats finns även husets förvaltare, paret Dudley – och det blir ganska snabbt uppenbart varför de vägrar vistas i närheen av huset efter mörkrets inbrott… 
 
Lagom läskigt även för en sådan som mig som sällan blir skrämd i skrift – det psykologiska är så väl utfört och Jackson skriver så fantastiskt bra. Jag ser verkligen fram emot att se Netflix-serien, jag tror att det kan bli riktigt lyckat! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s