De röda kattorna av Maria Lang

 

 
Jag jobbar vidare med Maria Lang – allt finns som sagt inte på biblioteket, men jag har faktiskt varken lust eller tid att leta rätt på dem som saknas på loppisar och Bokbörsar och allt vad det är nu – jag tar dem som finns och är glad åt det. Men jag läser dem i alla fall i ordning! 
 
De röda kattorna var extra rolig att läsa nu när jag är mitt uppe i en massa Selma Lagerlöf, då den delvis utspelar sig på och kring Mårbacka. Jag måste åka dit någon gång, det är ett som är säkert. 
 
Bodil Odén kommer hem till lägenheten som hon delar med sin syster Ingalill på Gärdet i Stockholm för att upptäcka att systern saknas. Ingalill har sommarjobbat som småguide på Mårbacka, och efter att ha rådslagit med städtanten fru Larsson tar Bodil sin vita Amazon och åker till Värmland. Sedan utvecklar sig en ganska rörig historia – det var visserligen några veckor sedan jag läste den nu men jag kommer nästan inte ihåg någonting, inte ens när jag läser en sammanfattning. För mycket folk, för märkliga förvecklingar – den enda konstanten är förstås Christer Wijk – och Almi Graan får också vara med på ett hörn. Nej, detta var absolut ingen favorit. Jag saknar dessutom Puck! 
 
En bonus för att Frödings ljuvliga Säv, säv susa får spela en roll i boken. 
 
”Säv, säv, susa,våg, våg, slå,I sägen mig var Ingalillden unga månde gå?

Hon skrek som en vingskjuten and, när hon sjönk i sjön, 
det var när sista vår stod grön.

De voro henne gramse vid Östanålid, 
det tog hon sig så illa vid.

De voro henne gramse för gods och gull 
och för hennes unga kärleks skull.

De stucko en ögonsten med tagg, 
de kastade smuts i en liljas dagg.

Så sjungen, sjungen sorgsång,I sorgsna vågor små,säv, säv, susa,våg, våg, slå!” 

Som kuriosa citeras Säv säv susa även i Kerstin och jag av Astrid Lindgren – och Mando Diaos inspelning är sannerligen inte oäven heller. 

Boken verkar inte vara så lätt att få tag i, men i Göteborg finns den i storstilsvariant på biblioteket. 

En tanke på “De röda kattorna av Maria Lang”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s