Nina is not OK av Shappi Khorsandi

Det må bara vara mars – och det var bara mitten på februari när jag läste ut denna – men den har definitivt chans att bli årets bästa bok för mig. Vilken roman! Jag är fortfarande alldeles tagen. 
 
Nina är sjutton år. Hon bor med sin mamma, styvpappa och lillasyster som hon dyrkar, men saknar och sörjer sin pappa som gick bort till följd av missbruk för ett antal år sedan. Mamman fick hjälp för att kunna gå vidare och må bättre, men Nina själv mår inte bra. Från att ha varit toppstudent har hon blivit mycket självdestruktiv, och vi träffar henne när hon blir utslängd från en klubb för att ha utfört en förargelseväckande handling. Efter det minns hon ingenting, förrän hon sitter i taxin på väg hem med sina trosor i handen. 
 
Hon försöker komma över uppbrottet med pojkvännen Jamie, hon vill väl egentligen bara ha roligt med sina kompisar… men hon kan inte ha roligt på samma sätt som de andra, hon kan inte dricka ett eller två glas – hon blir alltid för full, för redlös, förstörd. 
 
När styvpappan får jobb i Tyskland är det meningen att hela familjen ska flytta dit i ett år – men Nina vill absolut inte följa med. Det blir överenskommet att hon ska få bo hemma hos sin väninna Beth istället – men istället för en nystart gör detta bara allting värre. Ninas missbruk spårar ur fullständigt, men till slut får hon hjälp, rehabilitering och ett tolvstegsprogram. Men som vi alla vet är det inte heller en garanterad lösning. Åtminstone inte på en gång. 
 
En helt fantastisk bok. Jag kände bara till Shappi Khorsandi som stand-up-komiker och var osäker på vad det skulle bli av detta, men åh, vad bra det är. Så välplanerat, sådana fantastiskt välskriva karaktärer, sådan utveckling och sådan humor i en nattsvart berättelse. En berättelse som verkligen behöver berättas, som måste komma ut och berättas. Det kan aldrig bli för viktigt att berätta och förklara att missbruk och substansberoende är en sjukdom – Ninas berättelse är ovärderlig. Så otroligt, otroligt bra. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här! Missa inte! 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s