Dödsängeln av Mats Ahlstedt

Jag läste Den röda damcykeln av Mats Ahlstedt av en slump för ett antal år sedan – uppenbarligen innan jag började skriva om böcker särskilt dedikerat här, för jag hittar inget inlägg om den. Jag minns dock att den utspelade sig till stor del på Hisingen, och att jag gillade den. Nu upptäcke jag att alla böckerna med Sören Högström och Fatima Wallinder i huvudrollerna finns som e-böcker i en app nära mig, och när jag kände mig sugen på en vanlig, klassisk deckare högg jag den första i serien som alltså är Dödsängeln
 
En dressyrdomare från Göteborg skjuts på ett mycket beräknat vis under en tävling i Skåne. Den misstänkte, som snart visar sig vara en torped, krockar olycksaligt med en älg på väg från brottsplatsen… och hade det inte varit för att någon kväver honom med en kudde på sjukhuset hade han antagligen överlevt. 
 
Fallet hamnar alltså på Sören Högströms bord i det fina polishuset på Skånegatan i Göteborg. Jag gick där förbi häromveckan faktiskt och det slog mig att jag betydligt oftare läser om polishuset än faktiskt passerar det på särskilt nära håll… vilket kanske är bra, om man tänker efter 😉 Högström får en ny kollega, Fatima Wallinder med rötter i Somalia men adopterad som barn av ett svenskt läkarpar. Hon har känt sig trakasserad på grund av såväl sin hudfärg som sitt kön i Skåne där hon arbetade tidigare, och har nu förflyttats till region väst. 
 
Sören är en ganska skön herre. Inte mycket till machotendenser – jag skulle vilja säga att han har de bättre egenskaperna hos Erik Winter. Lever tillsammans med Pia och deras lilla dotter Angelica, även kallad Ängeln, jobbar nog för mycket och är ganska stressad men i stort sett ganska lycklig och harmonisk. Jag gillar honom och ser fram emot att fortsätta med serien. 
 
Historien är lite rörig på sina ställen men märkbart genomtänkt och välstrukturerad. Ofta när jag är sugen på en deckare är det inte för att jag är på mitt skarpaste humör, om man så får säga, och på ett eller annat ställe tappar jag bort mig – det är dock helt och hållet mitt eget fel som läser för sent på nätterna.  
 
Jag är lite känslig för det där med att skildra miljöer som jag känner till väl och här gör Ahlstedt ett strålande jobb – klart i klass med Lärn och Edwardson. Skönt! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s