Det slutna rummet av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

 

 
Det blev inte så mycket till #sträckbeck, eftersom det är flera månader mellan varje bok för mig, men nu har jag i alla fall kommit till bok nummer åtta i sviten Roman om ett brott, vilket väl borde indikera att jag åtminstone kommer att ta mig igenom serien…! 
 
Martin Beck skall återgå i tjänst efter sin skottskada i Den vedervärdige mannen från Säffle. Kollberg, käre gamle Kollberg, har vikarierat som chef för Riksmordskommissionen men nu ska Beck börja jobba igen, trots att han drömmer mardrömmar varenda natt om att bli skjuten i bröstet. Det första fallet som hamnar på hans skrivbord – ett klassiskt slutet rum, där en förtidspensionär hittas skjuten just i bröstet i ett rum med tejpade fönster som är låst från insidan, med flera lås. Men var finns vapnet? 
Parallellt med detta utreds ett bankrån som gått snett – en ung kvinna i desperat behov av pengar försöker råna en bank i Stockholm, och i samband med detta försöker någon leka hjälte vilket resulterar i att denne blir skjuten. 
 
Det är lite lagom stökigt, mycket samhällskritiskt och på sina platser fortfarande rykande aktuellt, såhär drygt fyrtio år senare.Trevligt att återse Skacke – och att få träffa Rhea Nielsen, som jag misstänker kommer att spela en större roll i de kvarvarande två delarna! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s