Den stora utställningen av Marie Hermanson

Åh, jag är så förtjust i Marie Hermanson och blev så glad när jag såg att hon var på gång med en ny bok i göteborgsmiljö! Året är 1923, och det är dags för jubileumsutställningen i Göteborg.
 
På plats finns den unga journalisten Ellen, som jobbar som volontär på utställningens egen tidning, den unge pojken Otto och hans åsna Bella som finns på det tjusiga nöjesfältet Liseberg, där  även den stora dansrotundan finns… och när det börjar ryktas om att självaste Albert Einstein skall komma till Göteborg för att ge sin Nobelföreläsning börjar oväntade saker att hända i staden. Antisemitismen bubblar upp till ytan, och vi får dels uppleva den från Einsteins kontor i Berlin som bakom kulisserna i Göteborg. 
 
Det är otroligt intressant att läsa om Göteborg under just denna spännande tid, när staden skulle bli metropol och när ungdomarna började flytta in till staden för att söka lyckan. På sätt och vis är detta en sorts deckare, man vill gärna få reda på vem som ligger bakom intriger och tilltag, men det finns även massor av karaktärsutveckling och relationerna i romanen spelar stor roll och bidrar definitivt till att föra handlingen framåt. 
 
Sättet på vilket dessa människors öden vävs samman och tar effekt av varandra är mycket skickligt beskrivet – jag älskade denna och rekommenderar den varmt! Riktigt spännande. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s