I en skog av sumak av Klas Östergren

Jag har aldrig läst något av Klas Östergren tidigare – jag tror att jag har trott att hans böcker har varit pretentiösa och krångliga, kanske lite gubbiga och ingenting för mig. Men nu hörde jag så mycket gott om I en skog av sumak, som ju även var nominerad till Augustpriset i år, att jag inte kunde låta bli att prova. Särskilt som jag hörde att ljudboken, i inläsning av författaren själv, var så trevlig att lyssna på. Det stämde! Jag orkar inte alltid med längre romaner i ljudboksform, jag tappar bort mig alldeles för lätt – men det var faktiskt inget problem här. Dessutom kunde jag utan större bekymmer skifta mellan ljudbok på bussen och e-bok i sängen.  
 
Det har just blivit 70-tal i Stockholm. Kenneth går sista året i skolan i ett arbetarklassområde i västerort, där slagorden från kontinenten mot Vietnamkriget står sprayade på fasaden. En dag kommer en ny elev till skolan – Dan Shoultze, med sina blanka läderskor och buddhistiska visdomar. Föräldrarna tjänstgör i Saigon för den amerikanska militären, och Dan och systern Hellen bor ensamma i en stor villa, på gränsen till en sumakskog, dit Kenneth kommer. Nästan för att stanna. De bygger ett ashram i skogen, lyssnar på skivor och röker marijuana, allt i någon sorts magisk aura av gränsland, mellan tider och skeden. 
 
Ingenting händer, egentligen – samtidigt som precis allting händer. Vi kommer ingen särskilt långt in på livet, ändå känner jag mig ganska engagerad i samtliga huvudpersoner och vill gärna veta mer, men accepterar att det stannar där det gör. Huvudpersonen Kenneth är en betraktare och hela boken är en betraktelse snarare än en berättelse. Jag gillar det. 
 
Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “I en skog av sumak av Klas Östergren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s