Kris av Karin Boye

 

Jag har ”alltid” läst Boyes lyrik, men det var först i år som jag kom mig för att läsa Kallocain som väl måste sägas vara hennes mest kända roman. Nu plockade jag nyligen upp Kris, som är hennes självbiografiska text om sin egen ungdomskris genom huvudpersonen Malin Forst. Om uppgörelsen med den kristna tron, och genom kärleken till skolkamraten Siv, den egna sexualiteten. 

 
Värderingar och ideal och utmaningen av dessa känns som en ganska universell sak – kanske särskilt i ungdomen. Kris kom ut 1934, och även om vårt nuvarande samhälles kristna ideal kanske inte är så särdeles starka numera finns nog en sorts grundvärderingar hos många unga ändå. Idealen, sexualiteten och det inre känslolivet vågar jag gissa att de flesta unga människor funderar på i mer eller mindre stor utsträckning. 
 
Vilket förstås kan bli – stökigt. Och det är boken också. En salig röra, om man så vill, jag blev helt slut i huvudet. Det är intressant att ju bättre ordning Malin får på sina bekymmer, desto lättare blir boken att läsa. I början orkade jag några sidor i taget och kände ändå att jag behövde gå tillbaks titt som tätt, efter ett tag flyter det mycket bra och blir en riktigt lysande läsupplevelse.
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s