Gingarderoben av Leslie Jamison

Jag kände inte till Jamison innan alla började prata om Gingarderoben för några månader sedan. Såpass att jag fick stå i kö på biblioteket ganska länge innan det blev min tur… men till slut, så. Om den var värd väntan? Ja, det tycker jag. 
 
Stella bor i New York och jobbar på karriären. Och på att dejta och träffa kompisar och ja, det där man ska göra på Manhattan som twenty-something. När hennes mormor i Connecticut blir sjuk blir hon tvungen att ta pendeltåget dit fyra kvällar i veckan för att ta hand om henne. Strax innan mormorderns oundvikliga död berättar hon att Stella har en moster Matilda – Tilly – som lämnade familjen i tonåren. Man vet bara att hon bor någonstans i öknen i Nevada. 
 
Stella känner att hon behöver lämna dödsbudet personligen, och reser till Nevada för att leta reda på Tilly. Hon hittar henne på en campingplats för långtidsboende – trailer park, om du vill –  där hon lever ett djupt destruktivt liv med alkoholen som bästa vän och värsta fiende. Det finns en son också, en lyckad sådan, som lovat hjälpa till när modern blir nykter, om det någonsin sker. Till slut bestämmer sig Stella för att göra det hon kan och flyttar ihop med Tilly och sonen i San Francisco. Det är väl egentligen här den verkliga kampen börjar. 
 
Vi får en väldigt drabbande berättelse av Jamison – kontraster, minnen, kärlek, missmod, övermakt och sorg. Det blir en berättelse om tre generationer av kvinnor, parallellt med berättelsen om det nutida livet i Kalifornien – jag älskar det. Så välskrivet och genomarbetat, riktigt skickligt. Hjärtskärande, vackert – och på sina ställen riktigt humoristiskt. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s