Den röda adressboken av Sofia Lundberg

 

 
Denna kom ut för första gången för några år sedan – jag lade den då i hyllan i någon e-boksapp men det blev aldrig av att jag läste den. När den nu kom i nyutgåva var Forum så snälla att skicka hem den till mig – tillsammans med en röd anteckningsbok! Kul idé och jag blev väldigt förälskad i boken och hoppas att den kommer att göras i fler färger 🙂 Det har dröjt med recensioner – jag har 35 i utkast just nu – så Forum, jag är inte otacksam, bara seg och har haft en väldigt intensiv period här. Läsning har jag hunnit med eftersom jag kan göra det i sängen men bloggen har blivit svårt lidande. 
 
Hur som helst, till sak – Sofia Lundberg har skrivit en riktigt rar liten historia här. Jag lyssnade på delar av den och läste delar – Gunilla Leining har läst in och som bekant gillar jag inte henne något vidare (pet peeve – hon bryr sig inte om att kolla upp uttal av saker samt vill gärna ge män väldigt märkliga röster), men här funkade det ganska bra.  
 
Doris är 98 år och lever ensam i sin lägenhet på Bastugatan i Stockholm. Hon har förstås hemtjänst, men de har inte alltid så mycket tid för henne och någon rolig mat får hon då inte. Den enda anhöriga är systerdotterdottern Jenny, som bor i San Francisco. En dag inser Doris att det är dags för henne att börja skriva ner sina minnen av livet åt Jenny. Till hjälp tar hon sin röda adressbok som hon haft sedan hon fick den på födelsedagen av sin pappa 1928 och genom den följer vi med genom barndom, ungdom, hemhjälpsarbete, glitter och glamour (eller?) i Paris som modell… ja, hela vägen fram. 
 
Jag tycker att Lundberg lyckas väldigt bra. Doris är en fin huvudkaraktär, det finns en ordentlig skopa humor, samtidigt som det är både vemodigt och äventyrligt. Det finns ju en del sådana här böcker sedan tidigare och det är ju alltid vanskligt att ta sig an något som någon annan kanske redan gjort och blivit hyllad för. Det känns ju lite som om det kan gå åt två håll – antingen blir den omskriven som ”DEN NYA XYZ” – jämför Gone Girl och En man som heter Ove – eller så får den skäll för att den är så lik. Eller – för det finns en tredje väg – lyckas den stå på egna ben. Och det gör Den röda adressboken
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

0 reaktioner till “Den röda adressboken av Sofia Lundberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s