Handbok för ett begagnat hjärta av Tamsyn Murray

Jonny är femton år och har spenderat större delen av dessa år på sjukhus. Han har ett medfött hjärtfel, och minsta lilla infektion kan bli hans död om han inte får ett nytt hjärta. Och det måste gå fort – han har nyss haft ännu en stroke och blir inte starkare. Han lever tack vare livsuppehållande maskiner och skicklig personal. Och en fin familj och en god vän på sjukhuset, förstås. 
 
Jämngamla Niamh är på semester med familjen när hennes tvillingbror Leo faller till sin död från en klippa. De hade ingen särskilt nära relation, var väldigt olika och efter hans död vet inte Niamh alls hur hon ska bete sig. I skolan och hemma sörjer alla så det skriker om det, men Niamh är mest förbannad. 
 
Som ni säkert förstår blir det Leo som blir donator till Jonny, som efter sin rehabiliteringsperiod bestämer att han måste ta reda på varifrån hans hjärta kommer. Det är naturligtvis strängt förbjudet – läkarna får bara berätta för honom att det var från en kille i hans egen ålder – men den informationen är ju nu, med sociala medier och internet, tillräckligt för att åtminstone hitta någorlunda rätt.
 
Och som ni säkert också förstår finner Jonny och Niamh varandra på ett alldeles speciellt sätt. 
 
Jag har väldigt blandade känslor för denna roman. Somliga bitar är riktigt bra – som det växelvisa berättandet, och att Niamh får vara arg och inte bara förkrossad. Och ännu en gång – jag älskar fina vuxenporträtt! Däremot blir det naturligtvis både lite melodramatiskt och på sina ställen fullständigt osannolikt – och även orealistiskt, jag köper inte att alla ungdomar, särskilt de med någon sorts hälsoproblem, plötsligt uttrycker sig som Augustus i För eller senare exploderar jag. Men visst var det underhållande, jag läste ut den på ett par timmar och det var absolut inte bortslösad tid. Jag kan tänka mig att yngre läsare faller pladask – jag är nog lite för cynisk för det 😉 
 
Köp boken här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s