Rum: en roadtrip genom psyket av Alex Schulman och Sigge Eklund

Jag läste och uppskattade Tid – livet är inte kronologiskt för nästan exakt två år sedan – nu var det dags för Rum, som man väl kan säga är en sorts uppföljare. Jag tycker att den är bättre – premissen är hemskt intressant och boken är väldigt snygg, även i e-boksformat – dock tror jag att somliga teckningar verkligen inte blir gjorda rättvisa som e-bok. Jag får gå och bläddra i en riktig en dag. 
 
Premissen då, ja – här målar Alex och Sigge sina egna världskartor. Här finns Evolutionspsykologins djungel (Sigge), Kvällstidningsudden (Alex), Partipolitikens savann (Sigge), Monty Python-stäppen (Alex). Och massor mer, förstås. Boken är uppdelad i olika avsnitt, såsom Vilsenhet och Hoppfullhet, och i varje avsnitt reser vi i text till några olika platser som hör hemma i den delen av ”världen”. Jag gillar verkligen upplägget. 
 
Jag har lyssnat på podden av och till i några år – en period höll jag upp för jag blev så dödligt trött på allt vad poddar hette, men när jag började lyssna igen var det Alex och Sigge jag längtade mest efter. Jag gillar blandningen av hysteriskt roligt och gravt allvarligt i podden, och detsamma gäller verkligen deras böcker också. Det är högt och lågt vad gäller känslor och observationer och jag som verkligen gillar vardagsbetraktelser älskar ju detta. 
 
Ett litet utdrag som jag var tvungen att instagramma i helgen: 
 
 

(ur ett av Sigges kapitel) 

 
Varmt, brutalt, rysligt och hysteriskt roligt. Allt på en gång i en enda salig blandning. Strålande, tycker jag. Jag har läst vissa kritiker som gnäller över att mycket är upprepat från podden, men det är faktiskt inte mycket jag känner igen. Kanske kommer mycket av materialet från perioden då jag inte lyssnade – eller så gör det helt enkelt inte så mycket. 
 
Och jag rekommenderar alltså att läsa boken i tryck – nog för att de läser sina ljudböcker mycket bra, men kartorna är så himla fina. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s