Lace av Shirley Conran

 
Ibland gör jag det enkelt för mig. Det var dags för tantsnusk i Höstbingot. Jag hade kunnat ta den av Simona Ahrnstedt, som jag fick i två exemplar i våras. Eller någon Harlequin eller liknande som ligger och skräpar på
Nextory. Eller vad som helst, egentligen, som en klipper på en kväll eller två. Men nähä, ibland drabbas jag av sjukdomen ”ska det va så ska det va” och bestämde mig för Lace av Shirley Conran – som väl nästan
var startskottet för åttiotalets tantsnusk. Jag har säkert hört talas om den tidigare, det ringde en liten klocka, men jag trodde nog att den hade med Jackie Collins eller någon av de där att göra. Icke. Shirley Conran är en Fin Dam, mor till
modedesignern Jasper Conran vars far är självaste Sir Terence Conran. Jojomen, fint ska det vara! 
 
Jag hade väl egentligen inga förväntningar, förutom att jag förstod att det skulle ta låååång tid att läsa dessa 800 sidor, och så trodde jag nog att det skulle vara ganska konstant genant. Det tog tid, men det var inte speciellt genant. Dock kan
jag inte diska den som tantsnusk, inte efter 27 dagars kämpande tillsammans med Maxine, Judy, Kate och Pagan. Och Lili, den berömda skådespelerskan som är personen som yttrar bokens och miniseriens tagline: ”So which one of you bitches is my mother?” 
 
Det är något av en episk roman, som tar sin början på en schweizisk internatskola på 40-talet och sedan följer dessa fyra kvinnor genom livet – genom karriärer, karlar och kaos. Det är arabiska prinsar och brittiska gods om vartannat, det är hissar
och vinkällare och magasin och drama. Och en graviditetet, uppenbarligen. Vid ett tillfälle vet vi att en av kvinnorna är gravid, vi vet att Lili är frukten av denna graviditetet – men vi läsare vet inte förrän alldeles i slutet vem det faktiskt
är. 
 
Jag trodde inte att detta skulle vara en speciellt bra bok, men det är det faktiskt. Den är välskriven, om än lite tjatig, den är otroligt spännande på sina ställen – och på andra till och med lite utbildande om östeuropa och järnridån. Inte alls
så dumt som jag trodde, och det är ju roligt att ha läst en klassiker av denna kalibern. Men så farligt snuskig vet jag inte om jag tycker att den är… på gott och ont, eller 😉 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s