Smakebit på måndag, 30 oktober 2017 – Minns du den stad av Per Anders Fogelström

 
Det blir en liten abrovinsch denna veckan – jag hann helt enkelt inte lägga upp min Smakebit igår, trots att jag klippte ut den på morgonen och allting. Men sedan var det tvättstuga och sedan åkte jag till mamma och pappa och åt middag och hängde några timmar och sedan blev det spontanfika med god vän på genomresa. Och sedan var det ju läggdags! Men här kommer en Smakebit i alla fall, ur Minns du den stad av Per Anders Fogelström. Har ju deltagit i bokcirklar på Stadsbiblioteket om de två tidigare i serien och imorgon är det dags för nästa – tredje, allså. Fenomenala böcker, jag läste första för ett par år sedan men körde väl fast av oklar anledning, men nu har jag verkligen fått flyt. 
 
 
 

”Ransoneringskorten försvann, sådant som länge saknats kunde åter köpas. Hamstrarna gjorde sig av med härsknande lager, affärerna realiserade maskroskaffe och vasstobak. 

 
Bränslekommissionen befanns ha åtta miljoner kubikmeter ved kvar som stod och ruttnade i travar. Mycket av misshushållning avslöjades men ingen hade riktigt kraft och lust att döma längre. Gulascher och ockrare försvann, många lika fattiga som när de kastats in i virveln. Endast få förmådde tränga upp till samhällets tunna ytskikt av traditionellt och stabiliserat förmögna. 
 
Bilarna började åter rulla genom gatorna, snart i samma väldiga vimmel som under de första krigsåren då det funnits några tusen bilar i staden. Flyget hade utvecklats under kriget, nu gjorde en tysk kapten Göring som vistades i Stockholm dagliga uppstigningar med passagerare. En reguljär flyglinje mellan Malmö och London invigdes. Luftskeppet Bodensee, en hundratjugo meter lång cigarrformad zeppelinare, kom på besök.” 
 
Ur Minns du den stad av Per Anders Fogelström, Albert Bonniers Förlag: 1964 
 
 
Du hittar fler Smakebitar hos Mari på Flukten fra virkeligheten
 
 

0 reaktioner till “Smakebit på måndag, 30 oktober 2017 – Minns du den stad av Per Anders Fogelström”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s