2016: 235 – Levande begravd av Peter James

Hur har jag missat Peter James och hans Roy Grace? Det är ett mysterium! Kanske har jag blandat ihop Peter James med de andra brittiska Petrarna som skriver deckare – Robinson och May? Ja, det är inte omöjligt. När jag tittar på listan över de engelska titlarna känns några av dem svagt bekanta och jag kan väl tänka mig att de har blivit ganska hypade i England, så jag har säkert sett dem. 
 
Nå – första boken, Levande begravd, poppade plötsligt upp på Storytel som både ljudbok och e-bok tidigare i veckan och jag blev lockad. Och plöjde den på något dygn. Intrigen och inledningen är helt sjukt spännande – lyssna här. 
 
Lustigkurren Michael har alltid varit den som har hittat på spratt för sina vänners svensexor. Nu är det hans tur att gifta sig och snacka om att de tänker ge igen. De ser till att han får ett antal järn innanför västen. Sedan begraver de honom helt sonika i en likkista ”lånad” av en morbror, med en herrtidning, en flaska Famous Grouse, en walkie talkie och en andningsslang. Naturligtvis ska de plocka upp honom efter ett par timmar, de ska bara åka till en pub i närheten och vänta in den femte personen i gänget först, som fastnat i trafiken på väg från Leeds. 
 
Det är bara det att de kör ihjäl sig på vägen. Och ingen utom dem vet var Michael är. Kanske inte ens den femte killen… eller? 
 
Ja – man måste ju bara få veta vad som händer. Och det får man, tillsammans med kommissarie Roy Grace som hastigt blev en favoritpolis för mig. Skön kille, tycker jag! Hans fru försvann på hans trettioårsdag, för nio år sedan, vilket förstås bådar gott för nya mysterier längre fram i serien. Han gillar att ta en maltwhisky och en cigarett då och då, men han är inte den där klassiska alkade polisen i medelåldern som mest dricker sprit, röker och äter pommes frites. Han har humor och verkar vara ganska charmig. Sedan gillar jag att det är starka kvinnor med i bilden – Graces chef är kvinna och rättsläkaren likaså. 
 
Just – böckerna utspelar sig i Brighton, Hove och andra platser i Sussex också. Städer och platser som jag känner till ganska väl, vilket alltid är kul. 
 
Jag kan knappt bärga mig för fler. Tur att det redan finns elva till i serien att ta mig an… 🙂 

2 reaktioner till “2016: 235 – Levande begravd av Peter James”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s