2016: 142 – Märkta för livet av Emelie Schepp

Det är fullständigt oförklarligt att det har tagit så lång tid för mig att läsa Emelie Schepps böcker. Jag har ju lyssnat på Deckarpodden och följt henne på sociala medier och allt det här hur länge som helst – men jag har inte läst böckerna! Vet att jag köpte denna i pocket i Alingsås förra sommaren, och läste en bit, men så kom väl någonting emellan. Men nu har jag läst – eller lyssnat på – båda de böcker som finns utgivna, under bara några dagar. Så var jag i fas, igen 😉 
 
Emelie Schepp är ju väldigt notabel eftersom hon gav ut sin första bok på eget förlag – det kräver både mod, dedikation och hårt arbete. Mycket imponerande, särskilt när man har två små barn tycker jag. 
 
Jana Berzelius är Schepps huvudperson – hon jobbar som åklagare i Norrköping och kringliggande kommuner, är känd som något av en isdrottning, har ett svalt förhållande till sina föräldrar och kör en dyr BMW. 
 
Hon har dessutom ett underligt förflutet – vid nio års ålder vaknade hon nämligen upp på ett sjukhus, helt utan minnen. Men med något inristat i nacken… 
 
Märkta för livet hittas en chef på Migrationsverket mördad i sitt hem. Fingeravtryck och sättet på vilket han blivit skjuten pekar på att det är ett barn som har gjort det – naturligtvis helt befängt. Poliserna Henrik och Mia blir inkopplade på fallet, och Jana blir utsedd till förundersökningsledare. När en pojke hittas död utanför staden pekar allt på att morden hänger ihop och har någonting med flyktingar att göra, men det finns oerhört mycket mer i historien. 
 
Och ju längre utredningen går, desto närmare sanningen om sitt eget förflutna kommer Jana. 
 
Det är full fart hela tiden, men samtidigt bibehålls en känsla av spänning som inte är påträngande, så att säga. Välskrivet, vasst, rappt och väl researchat. Jag förstår varför Schepp har blivit en av våra deckardrottningar så fort, för hon är verkligen bra. 
 
Recension av andra boken, Vita spår, kommer inom kort – och tredje, Prio Ett, kommer ut om ett par veckor! Jag längtar redan. 

En tanke på “2016: 142 – Märkta för livet av Emelie Schepp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s