Smakebit på söndag, 11 juli 2021 – Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides

Om jag räknar ner dagarna till semestern? Jo, det kan man säga. Trevligt nog har jag bara två arbetsdagar kvar, vilket är otroligt skönt. Denna semester blir inte bara sol och bad och böcker då det ska flyttpackas och fixas, men det går bra det också. Vi får hoppas på att sommaren blir lång, för efter flytten kommer vi att bo betydligt närmare havet 🙂 11 minuter på bussen till Fiskebäck, det blir fint det.

I eftermiddag är det dags för bokcirkel, och det är en av mina gamla favoriter som ska diskuteras. Temat var sjuttiotal, så jag såg chansen att sticka in med Virgin Suicides som jag bara älskar. Det var ett tag sedan jag läste den, och sedan dess har den kommit i svensk översättning på Modernista så jag passade på att läsa den denna gången. Jag inser under läsningen att jag uppenbarligen kan delar av den engelska utantill, för jag minns precis hur originalmeningarna lyder. Antagligen har jag läst den ännu fler gånger än jag tror.

Filmatiseringen av Sofia Coppola är också alldeles magnifik – och jag såg filmen innan jag läste boken, under Kulturnatta i Göteborg 2000 på Hagabion. Vi tänkte se den igår kväll men galet nog finns den inte ens att hyra på nätet, i alla fall inte från Sverige. Jag tror att en dvd kan komma fram när jag packar ihop min lägenhet, i alla fall.

Mrs Woodhouse trodde Sorgens Dag hade tjänat ett viktigt syfte och många lärare gladdes åt att tystnaden kring ämnet brutits. En kurator kom till kollegiet en gång i veckan. Hon fick sitta i ett hörn av skolsköterskans lilla kontor. Varje elev som hade behov av att prata uppmuntrades att gå dit. Vi gjorde aldrig det, men varje fredag kikade vi in för att se om någon av systrarna Lisbon träffade henne. Hon hette miss Lynn Kilsem, men ett år senare, efter resten av självmorden, försvann hon utan ett ord.

Hennes examen i sociologi visade sig vara förfalskad och ingen vet om hennes namn verkligen var Lynn Kilsem, vem hon var eller vart hon tog vägen. Hur det nu än är med saken är hon en av de få personer vi inte har lyckats spåra och, med ödets karakteristiska ironi, en av de få personer som skulle ha kunnat berätta något för oss. För det var uppenbarligen så att flickorna gick till miss Kilsem regelbundet varje fredag fast vi aldrig såg dem bland de ynkliga medicinförråden i den där dåliga kopian till sköterskemottagning.

Ur Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides, Modernista: 2018

Ska man tro väderleksrapporten inleds min semester på onsdag med 26 grader och åska – idag är det 17 grader, blåsigt och grått. Ibland är det i och för sig inte helt fel ens på sommaren – igår ösregnade det och jag njöt fullt ut av att läsa, sticka och ta inte en utan TVÅ tupplurar.

Fler Smakebitar finns denna vecka hos Astrid Terese på Betraktninger!

17 reaktioner till “Smakebit på söndag, 11 juli 2021 – Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides”

 1. En helt okänd bok för mig. Det är ganska intressant att man själv aldrig har hört talas om en bok som någon annat nästan har läst sönder (låter det som 🙂)

  Jag har kollat väderprognosen för Göteborg flera gånger varje dag den senaste veckan. I morgon är det dags att åka ”hem” och vädret är ju alltid intressant då. Där jag kollar (yr.no) så ser det ut som att det blir 30 grader på onsdag och bara sol. Däremot har de eventuellt lite regn på tisdag eftermiddag.

  Gilla

 2. Hei, jeg hadde ikke fått med meg at Mari har tatt ferie 🙂 Nå har jeg laget et innlegg for 11.juli der du kan legge inn smakebit.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

 3. Här är det väldigt varmt runt +27-28 och i varmaste laget för min del, men det där är ju olika. Inte läst boken men känner till den. Tack för smakbiten!

  Gilla

 4. Den här titeln o författaren var ny för mig, jag blir ganska fascinerad av att du läst boken flera gånger! Ytterst sällan jag läser en bok mer än en gång…så nu blev jag mycket nyfiken och ska leta rätt på titeln på biblan trots att det verkar vara en mycket sorglig bok. Tack för smak, trevlig semester och lycka till med flytten

  Gilla

  1. Jag läser inte så ofta om böcker nu för tiden, men när jag bodde i London hade jag en ganska sparsam samling då det ofta var trångbott och man flyttade runt lite grann. Då var det ett gäng som blev omlästa vare sig man ville eller ej 🙂 Hoppas att du kommer att tycka om den!

   Gilla

 5. Tack för smakbiten! Jag har både läst boken och sett filmen.
  Skönt att du snart får semester mindre skönt att flyttpacka… Det ärbetydligt roligare att packa upp på nya stället. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s