Smakebit på søndag, 21 mars 2021 – Shuggie Bain av Douglas Stuart

Blåsigt och lite disigt i Göteborg idag, men det blir en promenad om en stund. Tills dess stickar jag på min Anker Sweater i en härlig grön färg, dricker en extra kopp kaffe och laddar batterier. I eftermiddag är det dags för (digital) bokcirkel om De sju morden på Evelyn Hardcastle och så ska jag laga torskfilé med citron- och pepparrotssås. En skön söndag, med andra ord.

Snart är det dags för påskekrim förstås, eller karantänkrim som vi döpte om det till förra året – häng på oss på Kaffe och Kultur!

Veckans Smakebit kommer ur Shuggie Bain av Douglas Stuart. Jag började i morse så har inte kommit så långt ännu – detta är början på tredje kapitlet.

När sommaren till slut kom var den varm och fuktig. För en man med nattliga vanor kändes dagarna alldeles för långa. Det nordliga ljuset var som en ohyfsad gäst som höll sig kvar för länge om kvällarna och vägrade ta farväl. Big Shug hade alltid svårast att sova ljusa sommardagar. Solen lyste genom de tjocka gardinerna och barnen förde alltid som mest oväsen när de var glada. Högljudda tonåringar från grannlägenheterna kom och gick, och kvinnor i sandaletter trippade fram och tillbaka i hallen med klapprande fötter och pladdrande munnar.

När solen till slut gick ner rattade Big Shug ut sin svarta taxi i en snäv cirkel, lät den fara runt som en tjock hund efter sin egen svans och körde ut ur Sighthillområdet. Så fort han såg ljusen från Glasfow sjönk han tillbaka i sätet och kände axlarna slappna av för första gången på hela dagen. Under de närmaste åtta timmarna var stan hans och han hade storslagna planer.

Ur Shuggie Bain av Douglas Stuart, Albert Bonniers förlag: 2021

Fler Smakebitar finns denna vecka hos Flukten fra virkeligheten!

15 reaktioner till “Smakebit på søndag, 21 mars 2021 – Shuggie Bain av Douglas Stuart”

 1. Jeg har ikke lest den enda, men mannen min har fått lest den og sier at det er en av de beste bøkene han har lest. Bortsett fra at oversettelsen til norsk ikke var helt god. Ha en fin søndag 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Det är ett tag sedan jag läste den här, o jag har inte riktigt kommit över den ännu! Tack för smakbit, torsken lät supersmaskig, jag älskar pepparrot

  Gillad av 1 person

 3. Fick den i fredags och är väldigt sugen på att läsa. Lite orolig för hur min trötta hjärna ska klara en Bookervinnare dock. Flyter språket? Är den värd att anstränga sig för?

  Gillad av 1 person

 4. Jag har Shuggie Bain här hemma, och har nog tänkt läsa den rätt snart. Jag har faktiskt en fin hög med krim nu till påsk, mer eller mindre av en slump, men dit passar ju inte Shuggie Bain riktigt, det är väl ingen deckare vad jag förstår.

  Gillad av 1 person

 5. Denne boken har jeg virkelig lyst til å lese. Jeg tenker jeg skal låne den på biblioteket, men der er det lang kø. Så jeg får vente litt 🙂
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  Gillad av 1 person

 6. Jag är inne i en starta nya projekt-period (istället för att avsluta de hundra pågående) och gav mig idag på att försöka virka en tröja för första gången någonsin. Annars har jag bara gjort en massa amigurumis. Sticka började jag försöka lära mig för 10 år sedan, samtidigt som virka, men jag fastnade inte i stickandet då så det står fortfarande på min to do-lista!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s