Smakebit på søndag, 31 januari 2021 – Det sista solot av Jennie Dielemans

Januari är inte min bästa månad och nu är den nästan slut. Jag vet inte varför just januari känns så tröstlöst, antiklimax efter helgerna antar jag och det har mestadels varit ganska tråkigt väder. Men idag skiner solen, det är digital filmfestival och det känns faktiskt att det börjar ljusna.

Så här vackert var det strax efter 17 igår kväll – för bara några veckor sedan var det kolsvart så dags.

Veckans Smakebit har jag faktiskt redan läst ut, men ville dela med mig av en bit av den i alla fall – nämligen början. Det är månadens bok för Bokbubblarna och jag ser fram emot att diskutera den med fina vänner på tisdag kväll – digitalt, naturellement.

Hans ofrånkomliga slut, hans grand finale, som snart skulle karvas in i vårt gemensamma medvetande, började med ett tjusigt glam. En segdragen kö på en röd matta utanför biograf Rigoletto, rep fästa i stolpar av mässing och kameror som sökte sig till kända tandrader. Det var varmt den kvällen, hösten hade inte brutit igenom ännu, den knappt anades. En lätt vindfläkt då och då, en inandning vid Slussen någonstans, som sen mjukt släpptes ut över Skeppsbron, Kungsträdgården och Stureplan. Ingen vrålande vind, inga trossar som tjöt av oroligt vatten eller uppfällda kragar i skydd mot blåsten.

Vi hade gått i armkrok, spatserat genom stan, utan jackor, inget paraply.

Det skulle snart komma dagar när grenar skalades på löv, när obarmhärtig vind och isande regn drog in över både Stockholm och Rotterdam och jag skulle bli tvungen att hålla fast vid varje timme, varje andetag. Men nu stod han där i en kö på Kungsgatan i sin något för rymliga svarta sammetskavaj, och en skjorta vald med omsorg. Markerade slag, knalligt lila, och stora vita blommor som ville breda ut sig, förbi tyget och ut i luften.

Han flinade.

”Visst är jag snygg!”

Ur Det sista solot av Jennie Dielemans, Natur & Kultur: 2020

Fortsatt gott slut på januari! Fler Smakebitar finns denna söndag hos Astrid Terese.

12 reaktioner till “Smakebit på søndag, 31 januari 2021 – Det sista solot av Jennie Dielemans”

 1. Det er ikke min beste måned heller. Den er vanligvis mørk, kald og våt her på Sør-vestlandet. Men akkurat nå har vi snø, og det hjelper mye 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

 2. Att det blir ljusare på mornarna för varje dag känns ändå befriande, trots allt… mot ljusare tider låter ju väldigt mycket trevligare också. 😉 Boken kände jag inte till, tack för smakbit ur den!

  Gillad av 1 person

 3. Den här januari har känts väldigt lång, tiden konstig på många sätt nu under pandemin, men härlig helg med sol, ljuset, även om det är kallt. Sett boken på jobbet, men inte läst. Tack för smakbiten!

  Gillad av 1 person

 4. Påminner lite om hur Klas Östergren skriver. Intressant. Ska nog ta o kolla lite närmare på denna. Tack för smakbit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s