Smakebit på søndag, 29 november 2020 – The Postscript Murders av Elly Griffiths

Jag blev lite full i skratt igår när jag gick in på Goodreads och insåg att jag just nu läser två böcker som börjar likadant – The Post-Birthday World av Lionel Shriver, som är månadens bokcirkelbok, och The Postscript Murders av Elly Griffiths, varifrån veckans Smakebit kommer. Jag har väntat i evigheter på att den skulle komma till biblioteket och min snälle man fick gå till biblioteket två gånger om i fredags för att få tag på min reservation – och nu ser jag att den redan kommit på svenska, under namnet Mordkonsulten. Men jag läser gärna brittiska böcker på originalspråk, de tappar allt som oftast av att bli översätta (Lex Albatross av Ann Cleeves…).

Har varit nedgrävd i boken sedan i fredags kväll och har redan kommit en bra bit förbi hälften, men Smakbiten kommer från första kapitlet.

Natalka: the linking words

She knows immediately that something is wrong. It’s not anything tangible, the post is neatly stacked on the half-moon table, the flat is silent apart from the sound of seagulls mugging someone outside, the art-nouveau clock ticks serenel, set in its stainless steel sunset. But somehow Natalka knows. It’s as if the molecules have rearranged themselves.

”Mrs Smith?”

She tries the Christian name too, although Mrs Smith is not one of the cosy ones.

”Peggy?”

No answer. Natalka pushes open the sitting room door. The air hums with something like electricity, as if a device has been left on, but Natalka knows that Mrs Smith turns the radio on for The Archers at two and then off again at fifteen minutes past. She can’t stand the Afternoon Drama. ”Full of self-obsessed people talking about their lives. That or time travel.” It’s now six o’clock. Time for the evening call, to help clients get ready for bed. It’s insultingly early for bed, of course, but Natalka has give other clients to see so what can she do?”

Ur The Post-Script Murders av Elly Griffiths, Quercus: 2020

Detta är en deckare som utspelar sig i den litterära världen och det är alltid intressant att få titta in i den branschen – bokförlag och bokmässor och litterära agenter, events i bokhandlar och bibliotek. Sådant jag känner mig väldigt svältfödd på efter de senaste nio månaderna, eller så.

Karaktärerna är en salig blandning – dels återser vi polisen Harbinder Kaur, som jag verkligen gillar, men även den ukrainska Natalka som jobbar inom privat hemtjänst (och Bitcoin), Benedict som har varit munk men nu driver ett litet kafé vid stranden i Shoreham, och Edwin, i åttioårsåldern och tidigare god vän till Mrs Smith, med rosa fluga och ett liv bakom sig där han länge tvingats dölja sin homosexualitet.

Glad första advent på er och fortsatt fin söndag! Läs fler Smakebitar hos Flukten fra virkeligheten

8 reaktioner till “Smakebit på søndag, 29 november 2020 – The Postscript Murders av Elly Griffiths”

  1. Ruth Galloway – serien har jag tyckt så mycket om att jag läst varenda del. så brukar det inte vara. ska nog försöka mig på den nya serien också. Elly Griffiths är så bra att läsa på engelska också. tack för smakebiten!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s