Fröken Island av Auður Ava Ólafsdóttir

Hekla är uppvuxen i en liten by på Island, dit ingen kommer förutom amerikanska soldater från flygbasen. Här finns fiskare och inte så mycket mer. Men året är 1963, en ny värld är på gång, och Hekla – hon ska bli författare. 
 
Med skrivmaskinen under armen flyttar hon till Reykjavik för att söka lyckan – men kulturvärlden och patriarkatet är inte särskilt lätt att slå sig in i som ung kvinna. Omgivningen tycker snarare att hon borde fokusera på att bli skönhetsdrottning, men tillsammans med sin homosexuelle bästis slåss hon mot konservatism och inskränkthet. Hon ska ju lyckas! 
 
Det är underhållande och varmt, om att våga slåss för det man verkligen vill och tror på, och att få skapa och skriva och vara den man är, oavsett vad omgivningen har för åsikter om den saken. Pluspoäng för tidsmarkörerna – det var underbart att läsa om när Hekla ser The Beatles i Köpenhamn, till exempel. Mycket bra. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s