Körsbär i snön av Sanna Tahvanainen

Jag älskar Sylvia Plath, som ni redan vet. Jag har läst The Bell Jar massor av gånger, och även Letters Home och hennes dagböcker – och poesin förstås, och en och annan biografi, och… ja. Nu har Sanna Tahvanainen skrivit en roman, en litterär fantasi om Sylvia Plaths veckor i New York, när hon jobbade som gästredaktör på Mademoiselle, bodde på hotellet Barbizon, särskilt för unga ogifta kvinnor, och för första gången var ute på egen hand. Hemma i Massachusetts delade hon till och med säng med sin mamma – nu får hon en helt annan frihet – men också ett helt nytt ansvar i arbetslivet. 
 
Det blir fartfyllda veckor – men de präglas också av ångest och frustration. Hon måste få kontakt med ett förlag som vill ge ut hennes bok – om inte ett kontrakt, så åtminstone kontakt. De andra unga kvinnorna som gör samma sorts gästredaktörsuppdrag är mycket olika henne, referensramarna utvidgas ständigt, på gott och ont.
 
I packningen finns en strumpa med sömntabletter, och somliga kvällar är de nödvändiga. Somliga dagar är de ”lördagsgodis” tillsammans med sött vin och en av de andra tjejerna, som jag identifierar som Doreen i The Bell Jar. Somliga kvällar ligger Sylvia på rummet, somliga klättrar hon nerför brandstegen på hotellets utsida och ger sig ut i New Yorks nattliv, på jazzklubbar och i mer eller mindre åtråvärt sällskap. 
 
En helt fantastisk bok, alltså, jag är helt såld och jag har inte slutat att tänka på den sedan jag lade ner den. Får inte missas! Bekanta dig gärna med Sylvia Plath lite innan, om du inte läst något av henne eller inte känner till så mycket om henne, det gör läsupplevelsen extra bra. 
 
Titeln, undrar du? Det gjorde jag också, eftersom boken utspelar sig under den heta sommaren 1953. Cherries in the snow är ett läppstift av Revlon, som bokens Sylvia köper innan hon reser till New York. Det tillverkas fortfarande och jag kunde såklart inte låta bli att köpa det. I boken beskrivs det som rött med mycket svart i – för mig är det mer rosa, men riktigt snyggt! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här – läppstiftet finns till bra pris här 😉 

2 reaktioner till “Körsbär i snön av Sanna Tahvanainen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s