Dotter saknad av Anna Jansson

Jag är förtjust i Anna Janssons böcker, både serien om Maria Wern och feelgood-serien om Angelika Lagermark – så det var roligt att höra att hon startat en ny deckarserie, som utspelar sig i närheten av Örebro, vid Hjälmarens rand. Den nya serien heter Bergslagens blå – smaka på den, visst låter det vackert? 
 
För fem år sedan försvann Vera Bark från sin möhippa. Hon sågs fly hals över huvud, och befaras ha drunknat i Hjälmaren. År efter år går, och hennes pappa, polisen Kristoffer Bark, vandrar utmed vattnet, sökandes efter sin dotter. Tre år efter Veras försvinnande försvann en annan ung kvinna i närheten. Utredningen läggs ner, liksom i Veras fall, men Kristoffer lyckas få den öppnad igen. Det finns flera likheter mellan de två kvinnorna – men att det skulle vara så många som det visar sig finnas hade ingen räknat med. 
 
Det är spännande och intressant, men också lite rörigt. Jag blandade ihop folk flera gånger, och fick bläddra tillbaka för att få ordning på dem. Mycket folk på liten yta blev stökigt. Men det finns intressanta inslag av gaslighting, vanföreställningar och annan psykisk ohälsa och missbruk, som gör detta till en deckare med en stor skopa socialrealism. Det är förvisso inte så ovanligt numera, men jag tycker att Anna Jansson beskriver detta bra, och hon lyckas lura mig flera gånger om. Jag läser gärna mer om Kristoffer Bark framöver – kanske då i fall där han inte är riktigt lika personligen insyltad i fallet, som han såklart oundvikligen är här. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s