Gå förlorad av Agnes Lidbeck

Jag hade missat att Agnes Lidbeck hade en ny bok på gång, men hörde om saken i någon av litteraturpoddarna och blev genast pepp – Gå förlorad avslutar alltså triptyken som inleddes med Finna sig och fortsatte med Förlåten. Jag har inte varit lika lyrisk över de tidigare två som många andra, även om jag har gillat dem skarpt och tycker att Lidbecks språk är helt fantastiskt, men nu är jag såld och funderar på att läsa om de första två, för att komma ihåg hur de hänger samman. För det är en triptyk, om inte en trilogi, de har ett sammanhang. 
 
Och Gå förlorad fick mig i sitt grepp ganska på en gång. Vi följer Anders under ungefär tjugo år – när vi träffar honom är han gift med Kristina, pappa till Anna och arbetar som terapeut på sin mamma. Han bakar surdegsbröd och hämtar alltid i tid och gör det man ska. Och även när han gör fel så är det ju inte lika illa som X eller Y! Anders är en fantastisk karaktär, som man älskar att hata. Småaktig, självgod, kalkylerande, manipulativ och allmänt asjobbig. Så himla väl beskrivet. 
 
Triptyken har handlat om medelklassens problem, och här är det smärtsamt. Anders är osäker på precis allting, han vet inte vad han ska göra och om han orkar och går mest och filosoferar över sin förträfflighet. Och på den där spisen han vill ha. Hade han den där gasspisen med sex plattor, då skulle allt vara bra. Han slår sin dotter och köper presenter för att gottgöra henne, han är otrogen med grannfrun, men själv tycker han att han är modern och bra och jämställd. 
 
Fantastiskt bra och otroligt jobbigt. Allt på en gång, en oerhört bra avslutning på serien. Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Gå förlorad av Agnes Lidbeck”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s