Normal people av Sally Rooney

Jag gillade Samtal med vänner av Sally Rooney och blev glad när jag såg att en ny bok var på gång – Normal people borde komma ut på svenska i år, tänker jag mig. Jag köpte den som Kindle-utgåva, för jag var så sugen att jag kunde absolut inte bärga mig. 

 
Connell och Marianne växer upp i en liten ort på Irlands västkust, om jag förstår det rätt. Connell bor med sin ensamstående mamma, som försörjer dem genom att städa hemma hos folk – folk som Mariannes mamma, i de stora vackra husen. De är alltså från helt olika världar, sin hemort till trots – men kommer att stå varandra mycket nära, på ett något ovanligt sätt. 
 
De får båda en plats på universitetet i Dublin, och deras ovanliga vänskap, kärlek, symbios, lever kvar trots att de ibland inte har kontakt under längre perioder. Vi får följa med, ibland under längre perioder, ibland har det gått flera månader sedan sist.
 
Studentlivet är fullt av fester, tentor, draman, bråk och skrik och kanske framför allt missförstånd. Flera gånger blir det fel dem emellan för att de inte lyssnar på varandra, eller tror att den andra personen ska vara tankeläsare och förstå det outtalade. 
 
Det är dysfunktionellt och plågsamt på sina ställen, och det är en väldigt stark och gripande skildring av klass, och vad vi bär med oss, och vad vi kan och inte kan förändra hos oss själva. 
 
Normal people nominerades till Man Booker-priset strax efter att den kom ut, och det känns den väl värd. Särskilt som jag skulle vilja säga att den är hyfsat lättillgänglig, för praktiskt taget alla som intresserar sig för människor och relationer. 
 
Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Normal people av Sally Rooney”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s