En kort krönika om sju mord av Marlon James

    

 
 
 
 

Denna har legat på min TBR-lista sedan den kom ut. Jag har farit med fingret över ”ta bort”-knappen många gånger, men så har jag tänkt en vända till och låtit den vara kvar. Till slut fick jag bestämma mig, helt enkelt. Läste på Goodreads vad mina vänner sagt – det var bara två som hade läst den och båda tyckte att den var gräsligt jobbig till en början på grund av alla olika berättare och på grund av att den till stor del är skriven på jamaicansk patois. Inte det enklaste, nej, även om jag faktiskt snappat upp en del under tiden i södra London. Och ni som känner mig och mitt läsande vet ju att jag är allergisk mot för mycket folk och för många berättare, jag tappar fokus och det blir så sjukt stökigt. Sex sidor persongalleri i början… nä. 

 
Fast jo, för jag bestämde mig ändå för att läsa den. Och när jag hade bestämt mig upptäckte jag att den kommit ut på svenska under 2018, så jag kunde varva svenska och engelska lite grann. Sagt och gjort – jag tog screenshots på hela persongalleriet så att jag kunde kolla där och så var det liksom bara att köra. 
 
Och visst är det jobbigt att ta sig in i den. Det är så blodigt och gangstrigt och våldsamt och fattigt att man kan bli mörkrädd för mindre. Men det lossnar, det gör det, och det trots att det som sagt är så många berättare. Det är gängmedlemmar som samsas med en före detta politiker som talar från de döda och CIA-medarbetare och unga kvinnor och journalister. 
 
Vi är alltså på Jamaica. Bokenn cirkulerar kring mordförsöket på Bob Marley, som är en ständig närvaro trots att han aldrig nämns vid namn. Det handlar om gängkrigen på ön, om politiken såväl officiellt som inofficiellt, om arbetslöshet och laglöshet, mord och våldtäkt – och kärlek, lojalitet och empati. Det är helt enkelt en fantastiskt bok, väl värd Man Booker-priset som den fick – och en riktig historielektion för någon som mig, som inte visste speciellt mycket alls om Karibiens historia. Den fick mig även väldigt sugen på att lyssna på reggae. 
 
Rekommenderas varmt! Men den är inte för känsliga, det är den inte. Finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s