Smakebit på söndag, 23 december 2018 – 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

 
Dan före dan… hur har ni det i stugorna? Förutom att jag måste slå in lite fler paket i eftermiddag, vilket jag avskyr, är julefriden mestadels här. Värmde upp inför julafton igår med glöggmys på eftermiddagen och lite sill-och-lax-och-ägg-och-sånt till middag och nu lyser granen så vackert och jag försöker att inte tänka på de där paketen… 😉 Ikväll blir det en första runda med paketöppning och lite mer julmat och glögg, och imorgon åker vi till mamma och pappa på förmiddagen. J jobbar natten och jag blir kvar på ön till annandagen. 
 
I år har jag, som jag redan skrivit, läst en del julböcker och dagens Smakebit kommer ur den som väl får bli den sista för i år – jag hoppas till och med hinna skriva om den ikväll, så jag inte upptäcker framåt trettondagen att jag måste skriva julrecensioner… 😉 
 
Emma förlorade sin sambo i en olycka på julafton för två år sedan – en olycka som hon lastar sig själv för, men jag vet inte varför ännu. Hon är lärare i botten men bestämde sig för ett antal år sedan för att sadla om och starta presentbutik på en av Stockholms lyxigare shoppinggator. Hennes storasyster Magda sköter butikens ekonomi och är rätt tjatig, och har även krävt att Emma ska skaffa en hobby, kanske gå en kurs eller så? Emma kompromissar genom att besluta sig för att göra tjugofyra goda gärningar – en för varje dag i december fram till julafton. Magda vill dock ändå att hon ska hålla igång med olika aktiviteter i butiken men Emma drar sig för att han en massa folk omkring sig. 
 
 
 
”Du kan visst. Herregud, Emma! Det är två år sedan Niklas dog och ändå tillåter du inte dig själv att gå vidare! Du låter bara allt omkring dig dö ut. Dina vänner har du redan jagat bort, du sitter bara hemma och glor och nu har du nästan drivit butiken i konkurs. Du kommer förlora butiken om du inte gö rnågot. Hur länge ska NIklas död hindra dig från att leva ditt liv?” 
 
”Dra inte in Niklas i det här”; fräste Emma, och försökte ignorera Magdas ord. De sved och hon ville inte att systeern skulle se hur mycket hon sårade henne. 
 
”Niklas hade inte velat det här. Att du slutar leva bara för att inte han finns längre. Du har hela livet framför dig, men du vägrar gå vidare.” 
 
Emma flämtade till. ”Du har ingen aning om vad du pratar om. Eller vad Niklas hade velat. Sluta.” 
 
Ur 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund, Norstedts: 2018 
 
 
Fler Smakebitar ska denna veckan finnas hos Flukten fra virkeligheten – jag får inte upp länklistan ännu, men kikar in senare. 
 
 
 
Jag önskar er alla en riktigt fröjdefull fjärde advent! 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 23 december 2018 – 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund”

  1. Här är det lugnt, ska göra lite julgodis idag och någon maträtt som kanske inte är så julig, men det funkar det med 😉 Tack för smakbiten och ha en skön jul!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s