Syskonen av Tessa Hadley

    

 
 
Syskonen träffar vi fyra vuxna syskon, med olika liv och i olika familjekonstellationer, när de ska ha tre veckors gemensam semester i sin barndoms sommarstuga – morföräldrarnas gamla prästgård, på landsbygden i södra England. Alice kommer med sitt ex tonårsson, Fran med sina barn, Roland med sin dotter och nya fru, Harriet för sig själv. Alices före detta bonusson ämnar förföra Rolands dotter, systrarna har svårt att acceptera den nya, eldiga, sydamerikanska frun Pilar, Frans barn utforskar det öde grannhuset och hittar något fasansfullt, och den före detta revolutionären Harriet får hela sin självbild ställd på huvudet när hon plötsligt inser något om sig själv. 
 
Det låter actionfyllt, inte sant? Det är det inte – det är lågmält och stillsamt, men berättelsen kryper på en. Vi kommer karaktärerna extremt nära inpå livet, familjen och relationerna utforskas på ett nästan plågsamt tätt sätt, och Tessa Hadley är en otrolig berättare. Jag läste på engelska och har förstått att jag nog gjorde rätt i det, då många har kommenterat att den svenska översättningen är lite märklig. Så läs gärna på originalspråk, om möjlighet finns! 
 
Det är så engelskt, så engelskt, vilket förstås sätter fart på denna anglofil. Jag älskar landsbygden i England, även om jag älskar kusten ännu mer, och jag har så lätt att föreställa mig miljöerna. En gammal huskamrats föräldrar bor i en konverterad vattenkvarn i Sussex, 8-9 mil från London, och vi var där och bodde över några helger för många år sedan. Promenerade på fälten och badade i den gamla dammen och gick flera kilometer genom skogen för att komma till närmsta pub, och spelade cricket i trädgården. Jag kan känna doften ännu, och det är precis så jag föreställer mig miljöerna som Hadleys karaktärer befinner sig i. Underbart! 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s