En väktares bekännelser av Elin Säfström

Till Sommarbingot behövde jag läsa två böcker som inte faller i genrer jag egentligen gillar – både en dystopi och en med en alternativ verklighet. Ett drag när jag ska göra sådant är ofta att vända mig till YA-hyllan, och så även denna gången. På Stadsbiblioteket hittade jag En väktares bekännelser, fick något vagt minne av att ha hört talas om Säfströms böcker i positiva ordalag och plockade med mig den. 
 
Och åh, vad glad jag är att jag gjorde det för jag tyckte så himla mycket om den! 
 
Femtonåriga Tilda vet saker och ser saker som andra, förutom hennes mormor, inte ser eller vet. Till exempel att hela Stockholm är knökat med troll, vättar, tomtar och älvor. Och inte kan de uppföra sig heller – det är där som Tilda kommer in. Det är hennes uppgift som väktare att se till att vanliga människor och rådare – vättarna och de andra – kan fungera i någon sorts harmoni med varandra, även om det ibland betyder att hon får skälla ut ett troll eller två, eller sjunga glömskvisan för människor så att de glömmer vad de varit med om de gånger som gränserna blir för tunna. 
 
Vanligtvis är mormor på plats och hjälper till, men nu är hon i Norrland och hjälper en annan väktare som fått problem och när hemska saker börjar hända i Stockholm är det bara Tilda och hunden Dumpe, som är delvis vanlig hund och delvis rådare, tror man, som kan ta ansvar för att försöka ställa allt tillrätta. 
 
Det är roligt, spännande, drivet och lagom mörkt. Jag gillar när övernaturligheter inramas av ”verklighet” – för mig blir det lättare att acceptera och koppla bort, då. Förstår att urban fantasy är baserat på just dessa principer och ska sluta gå omvägar kring dessa hyllor nu! Och såklart läsa de andra delarna i serien. Så himla bra. Och jag kryssar alltså ”How to stop time – en bok med en annan verklighet än vår” på bingobrickan! 
 
Boken finns att köpa här eller här

2 reaktioner till “En väktares bekännelser av Elin Säfström”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s