Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson

 
Det var längesen Calles pappa dog, men nu ringer hans mamma en dag och berättar att hans farmor ligger på sjukhus och snart kommer att dö. Sorgen och saknaden efter pappan kommer förstås tillbaks, och vi får följa Calle genom detta – och genom hans förtjusning i en tjej som bor i samma trappuppgång och som har en stor röd halsduk. 
 
Ett litet hål i mörkret nominerades till Augustpriset för barn och ungdomar 2008, och kanske var det nomineringen som fick mig att läsa den – jag lockas inte särskilt av baksidestexten, nämligen. Och jag kan inte säga att jag riktigt förstår nomineringen heller, för jag tycker inte att detta är en särskilt bra bok. Något den dock gör är att berätta om sorg på ett ganska optimiskt sätt, om man kan säga så. Men det är så korthugget och avkapat, jag tål det inte riktigt. 
 
Jag gillar bra vuxenporträtt och jag tycker att Calles mamma är en fin karaktär. Annars, jag vet inte, jag tycker inte om slutet och jag tycker inte om vägen dit något vidare. Naturligtvis är jag inte målgruppen, men jag läser ändå glatt ungdomsböcker – ofta, också – men detta funkade inte alls för mig. 
 
Vill du prova? I så fall finns den att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s