Felsteg av Maria Adolfsson

Flera vänner har läst Felsteg och hyllat den – jag ville egentligen vänta på e-boken för det händer allt som oftast att deckare inte riktigt funkar som ljudböcker för mig för jag tappar koncentrationen när jag lyssnar t.ex på bussen, och så dör fem personer och sju häktas och jag har bara suttit och tittat drömskt på sälstatyerna i Sannegårdshamnen eller fungerat över om det är Vinga jag ser längst där ute… ja, ni fattar. 
Men – det var så många som har pratat om hur bra denna är att det fick bli ljudbok ändå. Och det funkade fint! Angela Kovacs är verkligen en av mina favorituppläsare. 
 
Doggerland är en ögrupp mellan Storbritannien, Holland och Skandinavien. (Jag tänker mig att det ligger där Doggers Bankar ligger, förstås.) Det tar inte lång stund innan jag helt och hållet köper detta och tror helt och hållet på denna pittoreska men vindpinade lilla stat. Personerna har namn som hade kunnat komma från Storbritannien, Nederländerna eller Skandinavien och det finns fördomar om diverse folk från diverse ställen – precis som det är i verkligheten, förstås, men det här med ett fiktivt land är himla häftigt. Alla jag har pratat med säger samma sak – Doggerland finns efter en halvtimme. 
 
Karen Eiken Hornby, kriminalinspektör, vaknar morgonen efter Oistra, den stora ostronfesten. Tyvärr är det i ett hotellrum och tyvärr ligger hennes chef bredvid. Inom några timmar kallas hon in till arbetet – en kvinna har slagits ihjäl i sitt hem och Karen måste leda mordutredningen – eftersom den mördade kvinnan är polischefens före detta fru. 
 
Det blir en otroligt spännande berättelse – men i ett alldeles lagom tempo! Ibland tycker jag att det blir alldeles för rafflande och ibland alldeles för segt, men här hålls takten och tonen på en bra nivå hela vägen igenom. Till och med upplösningen känns sansad och väl genomtänkt, ingen galen action och galenskap. Dessutom kan jag uppskatta att det inte är så himla… kladdigt. Miljöbeskrivningarna är underbara, påminner om Shetlandsbeskrivningarna i Ann Cleeves böcker men med ett annorlunda klimat – jag skulle gärna vilja besöka Doggerland. Detta ska bli en trilogi eller serie beroende på vem man lyssnar på och jag längtar verkligen efter att läsa vidare. Karen har drag av de klyschiga poliser vi så ofta läser om, men på något vis är hon för mig alldeles unik. 
 
Missa inte Doggerland. Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “Felsteg av Maria Adolfsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s