Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Jenny Jägerfeld är ett geni. Och en superkvinna, uppenbarligen – hon arbetar som psykolog, hon poddar med Johanna Thydell och nu har hon släppt två böcker nästan samtidigt – dels Blixtra, spraka, blända, vuxenromanen som jag håller på att läsa nu – och så Comedy Queen, en helt underbar bok för mellanåldern. 
 
Sasha är tolv år och har nyss förlorat sin mamma. Hon begick självmord och nu är det bara Sasha och pappa kvar. Ja, och farbrodern vars namn jag lyckats tappa bort, och så bästa vännen Märta som alla kallar för Mörten – utom Sasha, för Märta rimmar på hjärta och Märta har det största hjärta som Sasha vet. 
 
Sasha är livrädd för att bli som sin mamma och skriver därför en lista på saker hon inte ska göra som hennes mamma gjorde. Mamman hade till exempel långt hår, så Sasha kapar av sitt. Och så fick mamman alla att gråta, och därför måste Sasha göra tvärtom och få alla att skratta. Sagt och gjort – hon ska bli ståuppkomiker. 
 
Det finns några underbara scener, bland annat när Sasha övar ståupprutiner för ett gäng kaniner i en park – så otroligt bra. Jag älskar att Jägerfeld vågar skriva svart komedi för barn – för även om detta är en fruktansvärt sorglig bok så är den fantastiskt rolig också. Vi vet att det är viktigt att prata om saker som psykisk ohälsa – även hos barn! – och självmord och döden och nog blir det lite lättare och mer tillgängligt i en sorts humoristisk kontext. 
 
Så makalöst bra. Passar för mellanåldern som sagt, mellan 9 och 12 – men jag är 35 och tycker att det är ett mästerverk som passade alldeles utmärkt även för mig. 
 
Boken finns att köpa här eller här.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s