Ramona Blue av Julie Murphy

Jag ä l s k a d e Dumplin’ när den kom härom året – det gjorde många med mig, det minns jag – och blev mycket glad när jag såg att nästa bok av Julie Murphy var på väg. Och jag blev inte besviken! Jag tycker oerhört mycket om Ramona Blue – såväl karaktären som boken. 
 
Ramona, hennes storasyster och deras pappa – samt storasysterns av-och-på-pojkvän Tyler – bor på en trailer park i en liten stad i Mississippi. De förlorade allt i orkanen Katrina, inklusive modern. Ja, hon dog inte eller så, men hon lämnade familjen och träffar nu döttrarna med ojämna mellanrum. Ramona, systern och deras pappa jobbar alla tre tunga skift i hotell- och restaurangbranschen för att få livet att gå ihop – ja, Ramona har en skokartong under sängen också med små besparingar från extrajobbet som tidningsbud. 
 
Under sommaren när vi träffar familjen har Ramona varit tillsammans med Grace som är på semester i den lilla staden Eulogy vid kusten – men hon har pojkvän därhemma och är inte alls så säker på att hon faktiskt är bisexuell. Men Ramona, med det lysande blå håret, är helt säker på att hon är lesbisk rakt igenom. När barndomsvännen Freddie återvänder till Eulogy med sin mormor och de börjar simma tillsammans dyker flera frågor upp och Ramona tvingas konfrontera det hon alltid trott varit sant. 
 
Ramona Blue har fått kritik för hur den bisexuella unga kvinnan framställs – men jag tycker att det är intressant att läsa från ett annat perspektiv än det vanliga. Och det finns ju alltid gnäll om något – när jag läste Leah on the off beat såg jag att den fått ungefär samma kritik men för raka motsatsen. Alltid är det något, liksom. Jag gillar det! För mig blir flytande gränser ett viktigt tema och det symboliseras även på att väldigt fint sätt i simningen och havet. 
 
Titta bara på detta, liksom: 
 
 
Missa inte Ramona! Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s