American Isis: the life and art of Sylvia Plath av Carl Rollyson

 

 
Jag har varit fascinerad av Sylvia Plath sedan tonåren någon gång och läser gärna det jag kommer över om henne. Det har skrivits ganska mycket, jag har antagligen bara läst en bråkdel – men det känns faktiskt som om jag har läst det allra mesta som Rollyson skriver här förut. Det är fortfarande intressant, men det känns ganska mycket som en repris. Jag har sett bilderna, jag har läst breven, jag har läst dagböckerna, jag har stört mig på Ted Hughes och jag förundras över omständigheterna. 
 
Jag önskar att denna hade funnits när vi gjorde ett arbete på universitetet om Lady Lazarus, det hade varit matnyttigt – nu gjorde den inte det men jag vill gärna bjuda på slutet av dikten som kompensation för att detta blir en väldigt tråkig text om en, trots allt, intressant bok. Det är bara så att den är mer intressant om man inte redan har läst allt man kommer över under tjugo år… och ändå har jag ännu inte läst Övervintring av Kate Moses eller Mad girl’s love song av Andrew Wilson. Men det ska jag! 
 
 
Out of the ash 
I rise with my red hair 
And I eat men like air. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s