Bara ha roligt av Maria Maunsbach

 
Jag fick tips om denna bok i en av mina stora favoritpoddar Nord & Francke häromhelgen, och sträckläste den nästan rakt av samma eftermiddag. Det var så många bitar som de talade om som lockade mig – och vissa som inte gjorde det men som jag misstänkte skulle fylla mig med skräckblandad förtjusning och därmed ändå lockade. 
 
Lydia är en ung, hungrig Malmötjej som gillar att dejta, festa och tja, leva i största allmänhet. Även om hon vill ha sin frihet suktar hon efter ett ”riktigt” förhållande med en ”vanlig” man, och när Johannes dyker upp genom gemensamma vänner blir de ganska snabbt ihop. Johannes är arkitekt, några år äldre och väldigt säker på vad han vill ha i en relation. Båda vet hur man gör när man dejtar, men är nog i slutändan inte särskilt bra på att leva i ett förhållande. Detta är berättelsen om Lydia och Johannes och deras relation. 
 
Det finns så mycket igenkännande här och jag blir fullständigt galen på båda två. Johannes för att han är så rigid och har så underliga idéer om så mycket (och för att han berättar vad allt kostat hela tiden) och Lydia för att hon böjer sig och anpassar sig och ursäktar Johannes beteende för både sig själv och andra. Anledningen till att jag blir förbannad på henne är naturligtvis att jag känner igen beteendet, hos både mig själv och mina tjejkompisar i tjugoårsåldern och däromkring. Jag är ingen allvetande Quinna vid 35, tro mig, men det känns ändå lite befriande att kunna se på sådant här objektivt… 
 
Jag älskar hur rått och oförklätt det är, jag älskar språket med vilket Maunsbach bär fram berättelsen. Jag älskar att en beskrivning av isterband, av alla saker, sticker ut som en fantastisk bit text. Det är verkligen inte det lättaste. Mycket fängslande. 
 
Boken finns att köpa här eller här. Missa inte denna! 

2 reaktioner till “Bara ha roligt av Maria Maunsbach”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s