Glöm inte att låsa av Elizabeth Haynes

Cathy Bailey bor i Lancaster, tidigt 2000-tal, och lever livet som partytjej när hon träffar Lee. Allt verkar fantastiskt till en början (har ni hört den förut?), men innan hon vet ordet av visar han upp sidor av sig själv som är betydligt mindre attraktiva. Catherine känner sig iakttagen och tror att någon rör sig i hennes lägenhet och bland hennes saker, och snart tar tvångstankar och OCD upp större delen av hennes liv och tid. Lee bryter ner henne mer och mer, och till slut blir det fullständigt ohållbart. 
 
Denna berättelsen varvas med tiden idag, när Cathy bor i Kilburn, London. Somliga saker har förändrats, andra inte – och somligt kommer att förändras på ett sätt Cathy aldrig kunde tro. (Vi som läsare förstår det naturligtvis praktiskt taget från början.) 
 
Boken är alldeles, alldeles för lång. Det hade räckt med 300 sidor, det är så mycket upprepningar och så många stycken där absolut ingenting händer. Jag förstår poängen med att arbeta upp spänning, men det gäller att inte tappa tempo – det blir oerhört segt och när något äntligen händer reagerar jag snarare med ”äntligen” än skräck och fasa, vilket garanterat inte är meningen. 
 
Det är roligt att detta är en NaNoWriMo-roman – men jag önskar mig en redaktör. Den svenska översättningen lämnar dessutom ganska mycket att önska – ibland flyter det bara lite dåligt, ibland är det rakt av fel. Som skillnaden mellan kummin och spiskummin, och tidsangivelsen ”trettio över” istället för ”halv”. Kanske tröttnade även översättaren på texten mot slutet…
 
Det är dock ingen dålig roman – och jag tycker att det är lite befriande med en spänningsroman som inte har sålts in som nya Gone girl eller vad det nu må vara. Elizabeth Haynes är utredare inom polisen och det gillar jag. Polisarbete känns inte alltid så värst trovärdigti sådana här böcker men här vågar jag ju lita på det 🙂 
 
Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Glöm inte att låsa av Elizabeth Haynes”

  1. Den här har jag stående oläst och nu blev jag ju lite mindre sugen på den… Det där med tidsangivelser kan störa mig mycket. Läste en bok där 00:35 översattes till 25 minuter i ett. Och det var en bok som är utgiven på ett "riktigt" förlag…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s