Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan

Liat är en israelisk judinna av persiskt ursprung som bor i New York och arbetar som översättare meadn hon håller på att avsluta sin magisterexamen. Av en slump träffar on Hilmi, en palestinier som är hennes väns lärare i arabiska på ett kafé. De blir hastigt involverade i ett passionerat förhållande, men vet förstås redan från början att det aldrig kommer att fungera. Även på en personlig nivå är Palestina och Israel i kombination otänkbart. 
 
Det är en hisnande vackert skriven kärlekshistoria om en svinkall vinter, där det hela tiden är underförstått att värmen dem emellan endast kan existera i New York. När de återvänder till Mellanöstern kan deras förhållande omöjligt fortgå. 
 
Konflikten mellan Israel och Palestina har förstås existerat i nyheterna så länge jag kan minnas – här gestaltas den i en sorts Romeo och Julia-berättelse, där konflikten får ta mänsklig skepnad – detta gör Rabinyan otroligt bra. 
 
Själva boken är lite babblig för min smak. Ibland kändes det som om jag läste flera sidor utan att någonting egentligen hände eller framfördes – jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Kanske för att jag själv är babblig ibland? 😉 
 
 
Det var intressant att lyssna på Rabinyan på biblioteket för några veckor sedan – även det var lite babbligt men jag var hemskt förtjust i kvinnan som intervjuade henne, vars namn jag har tappat men återkommer med, och i lördags gästade hon Lundströms Bokradio i P1 – jag har inte hunnit lyssna ännu, men programmet finns här
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s