Smakebit på söndag, 1 april 2018 – Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström

 
Min dator gjorde en Jesus – dog som en sten i fredags och har vägrat starta – tills idag, när den har återuppstått från de döda och fungerar som om den aldrig gjort annat. Hurra på den! Så himla skönt. 
 
 

Otrolig lättnad – det är varken billigt eller egentligen särskilt roligt att köpa en ny dator, särskilt när man i stort är nöjd med den. Så nu hoppas jag att den är med ett tag till. 

 
Veckans Smakebit samlade jag på mig redan tidigare i veckan för jag tyckte så mycket om den. Boken är redan utläst och recension kommer inom en inte alltför distant framtid – det är Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. 
 
 
 

”‘Charlie och jag är födda i Sverige’, säger jag för minst tionde gången till skolpsykologen Odette. 

 
Hon kanske vill ha fler detaljer, så jag lägger till att min morsa föddes i Sarajevo i Bosnien och egentligen borde hata min farsa som föddes utanför Belgrad i Serbien men Charlie såg dagens ljus första gången på Östra sjukhuset och själv dök jag upp med navelsträngen runt halsen på Göteborgs mest prisvärda biltvätt. Och med det menar jag Zorans lack och puts. 
 
Det är alltså min farsa som är Zoran. 
 
Odette lyssnar inte. Hon fortsätter ta för givet att jag, eller åtminstone Charlie, är född långt från Sverige. Med tanke på vårt efternamn, vårt svarta hår och morsans brytning. Odette har fått se en bild av hela familjen.” 
 
Ur Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström, B Wahlströms: 2018 
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese
 
Det är en riktigt fin bok, det här – både rolig, känslosam och oförutsägbar, åtminstone på sina ställen. Den lite mer detaljerade berättelsen om när huvudpersonen föds på Zorans lack och puts är en riktig höjdare… 
 
 
Som påskägg ska ni faktiskt få ännu en Smakebit – från Vita tänder, som ju var förra veckans Smakebit. Jag blev så oerhört förtjust i detta stycke, så håll till godo: 
 
 
”Samad brydde sig inte om den allmänna munterhet etta gav upphov till utan fortsatte. 
 
‘Men det är just det jag menar. Skördefesten är inte en kristen högtid. Var någonstans i Bibeln står det: Ty du skall stjäla matvaror ur dina föräldars skafferi och medföra dem till morgonsamlingen, och du ska tvinga din moder att baka en limpa bröd i form av en fisk? Det är hedniska idéer! Tala om var någonstans det står: Du skall bära ett paket frysta fiskpinnar till en gammal kärring som bor i Wembley.’ 
 
Mrs Owens rynkade ögonbrynen, ovan vid sarkasmer om de inte var av lärartyp, det vill säga: Är detta en svinstia? Och jag antar att ni får bära er åt så hemma!” 
 
Ur Vita tänder, Albert Bonniers Förlag: 1998 
 
 
Det kommer ett inlägg med bilder från veckan lite senare – jag har lite att ordna med innan datorn fungerar riktigt som den ska, men ville åtminstone få upp detta nu. Hoppas att ni har haft en fantastiskt fin påsk! ❤ 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 1 april 2018 – Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström”

  1. Såg den boken för första gången igår, i mitt flöde på Instagram. Rekommenderad av en favoritförfattare. Så kanske måste jag läsa den 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s