Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl

Detta var månadens bok för Bokbubblarna, och i onsdags träffades vi ett gäng i NTI-gymnasiets bibliotek för att fika gott och diskutera den. Alltid lika trevligt, jag är mycket glad att jag blev värvad 🙂 
 
Någonstans brister himlen har funnits i min bokhylla i Nextory ett bra tag – jag dras som bekant till sådant i miljöer jag gillar, och då denna tar sin början i Bohuslän var den given. do k har den inte varit tillräckligt lockande för att jag skulle plocka upp den, så det är det gamla vanliga – en rejäl spark i baken krävs för att få fart på mig ibland.
 
Detta är Erika Olofsson Liljedahls debut – i vanliga fall arbetar hon som bibliotekarie i Lund. 
 
14-årige Elis växer upp i en fattig fiskarstuga i kargaste Bohuslän tillsammans med sina föräldrar och sin storasyster Signe. När Signe plötsligt försvinner och Elis inte får något ordentligt svar på varför hon lämnat familjen kommer en väl dold familjehemlighet i ljuset, och till slut lämnar även Elis Bohuslän, för att leta rätt på Signe och ställa saker och ting tillrätta igen. 
 
Han reser söderut, och efer många om och men hamnar han i Höganäs. Det blir inte helt friktionsfritt och enkelt att träffa systern igen, det är mycket som är annorlunda och Höganäs erbjuder något helt annat än det karga och grå Bohuslän. 
 
Det är 1920-tal, vilket alltid är en intressant period tycker jag – kontraster och skillander är mycket tydliga, och absolut i denna bok. Tätort och landsbygd är tydligast, men det finns mycket annat som ställs emot varandra också – modernt och traditionellt eller gammaldags, till exempel. Språket är sirligt och poetiskt. 
 
Många hyllar boken för sin vackra lågmäldhet – jag kan på sätt och vis hålla med om att den är lågmäld, men vanligtvis när jag talar om en lyckad, lågmäld bok betyder det att den trots sin lågmäldhet engagerar och sätter fart på tankarna. Jag tycker inte att denna riktigt gör det. Jag läste den några veckor innan vi faktiskt satte oss ner för att prata om den, och insåg att jag hade glömt massor – den fastnade inte så hårt hos mig, helt enkelt och jag var inte ensam om att känna så. 
 
Helt okej, dock, även om jag inte blev så fasligt upphetsad. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här – just nu på rea på diverse ställen! 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s