Vad händer om man vänder på Paris?, Killbacillen, Tuppenkuppen och Handdukskriget av Viveca Lärn

 

   

 
   

 
 
Saga Egmont har haft den goda smaken att ge ut Viveca Lärns fem böcker om Tekla Tedin, hennes pappa Tommy och hennes bästa väninna Ulle igen! Dadlar och dromedarer läste jag ju i august så den behöver jag inte tjata om igen, men jag sträckläste de andra fyra häromveckan och åh, de är så underbara. 
 
Jag behöver inte lägga ut texten så våldsamt – men: 
 
Vad händer om man vänder på Paris? får Teklas pappa, konstnären Tommy, ett arbetsstipendium som gör att han kan ta med Tekla till Paris ett slag så att han kan måla ljuset i Montmartre. Ja, det var inte så svårt att ta ledigt på den tiden 😉 De träffar en massa spännande människor, bland annat den kända konstnärinnan Pauline Styx – men när hennes mästerverk Blå månen blir stulet blir det dags att ta i med hårdhandskarna. 
 
Killbacillen får Ulle följa med Tekla och Tommy till Sydkoster på sommarlov hos Teklas farmor och farfar. Fast farmor har blivit sjuk och får bli kvar i Kungshamn i år, så ibland får Tekla och Ulle vara alldeles ensamma i stugan. Det blir tv-inspelningar och oväntade möten, bland annat med skolkamraten Fabian Ask, på Kosters klippor. 
 
Tuppenkuppen är det återigen dags för sommarlov. Men Tommy är deppig. Hans fästmö har gjort slut, han har blivit allergisk mot nyponsoppa och han är inte representerad på Göteborgs Konstmuseum. Va?! Tekla och Ulle tvingas naturligtvis rycka in och ta tag i saker och ting – med en eller annan milkshake i nypan. 
 
Och i Handdukskriget, som jag nästan hade glömt bort, är det dags för nyårscharter till Lanzarote. Tekla och Ulle tycker inte att det är särskilt värdigt att klä av sig för mycket kläder bara för att solen råkar skina, och sätter griller i de andra, handdukskrigande, charterturisterna. 
 
 
Och här är då Dadlar och dromedarer också, som utspelar sig sommaren före högstadiet.
 
Detta är underbart roliga och smarta ungdomsböcker som verkligen hållit måttet genom åren. Mycket bra val av Saga Egmont, som sagt, att ge ut dem igen – jag tror nämligen att minst ett par tre generationer till kan njuta av Tekla och Ulles tankar och äventyr! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s