Virala genier av Kaj Korkea-Aho och Ted Forsström

 
Jag hade det stora nöjet att lyssna på Kaj Korkea-Aho och Ted Forsström under ett seminarium om humor i ungdomslitteratur på Bokmässan. Lade genast in ett inköpsförslag på biblioteket, men ingenting hände på hur länge som helst. Sedan dök den plötsligt upp och då var det flera före mig i kön. Så till slut, äntligen, hade jag den i min hand. Karin och Peppe i Mellan raderna har också pratat om den, så jag har ju bara blivit mer och mer sugen på denna ungdomsbok där någon tydligen grillar rumpan i ett våffeljärn och blir viralkändis… bland annat. 
 
Jag känner att det är en lite smartare version av Anders Jacobsson och Sören Olssons böcker om Sune och Bert från 90-talet – egentligen vet jag inte riktigt varför jag jämför dem, men det är väl just dråpligheten och faktumet att huvudpersonerna faktiskt är ganska älskvärda. Här har Elliott flyttat till en ögrupp utanför Australien med familjen i ett år, och Atlas hemma i Finland skriver mail tll honom om allt som pågår där hemma. Skolstyrelseval, och Miniturken med sin diabetes, och den nya eleven som ingen vet om det är en tjej eller kille… och så vidare. 
 
Det är väldigt roligt. Nästan skratta-högt-roligt på sina ställen. Lite lagom under bältet, men allra mest bara dråpligt och skojigt. Och varmt och rart! Jag tycker mycket om boken – förhoppningsvis starten på en ny generation av ungdomsböcker och definitivt, om jag förstår det rätt, starten på en hel serie om Atlas och Elliott. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Lämna en kommentar