Erotic stories for Punjabi widows av Balli Kaur Jaswal

 
Jag pausade mitt Storytelabonnemang tidigare i höstas. Tyckte inte att jag behövde två prenumerationstjänster när jag nu försökte vara lite medveten om konsumtion och spenderande, ni vet. Men så fick jag höra att denna, som det var så lång kö på biblioteket på, fanns där… och så visade det sig att januaris bok för Bokbubblarna också fanns där… så jag satte igång igen. 
 
Och när jag såg att det var Meera Syal som läst in denna var det givet att det var så jag skulle läsa den. Och att jag skulle läsa den var definitivt givet, eftersom varenda människa som läste den prisade den till skyarna. (Jag har lagt till allt som Meera Syal skrivit eller läst in på Storytel i bokhyllan genast!) 
 
Och ja. Den är värd vartenda lovord – jag ä l s k a d e den. 
 
Nikki är dotter till indiska immigranter i London, men försöker slå sig fri från punjabi- och sikhkulturen och det ”indiska”, har flyttat hemifrån och bor ovanför puben i Shepherd’s Bush där hon jobbar. Systern bor fortfarande kvar hemma hos mamma och försöker hitta den rätte – hon tror nog att ett arrangerat äktenskap blir bäst trots allt. Men nog kan det vara värt att sätta upp kontaktannonser vid templet? När Nikki hjälper henne sätta upp lappar vid det stora templet i Southall får hon syn på en annons om att de söker lärare till en kurs i kreativt skrivande, och då familjen kan behöva lite extra pengar söker hon och får jobbet. 
 
 

Stationsskylten i Southall – den säger en del om hur stor den sikhiska närvaron är här. 

 
Det visar sig ganska snart att de äldre änkorna som dyker upp till första kurstillfället tror att de ska lära sig enkel engelska, att läsa och skriva… kreativt skapande är långt bortom deras förmågor. Nikki får snällt sätta igång med alfabetsövningar, vokaler och konsonanter och allt vad det är – tills en dag, då en av änkorna (som kan läsa engelska) får tag på en bok med erotiska berättelser som Nikki köpt till sin syster på skoj, börjar läsa för de andra och genast tar kursen en helt annan vändning. 
 
Parallellt med denna, ganska lättsamma och ibland otroligt dråpliga berättelse, pågår något mycket mörkare. Det blir viktigare och viktigare att aktiviteterna som pågår i Nikkis klassrum hålls hemliga – annars kan konsekvenserna bli fruktansvärda. Dödliga, faktiskt. 
 
Detta är en riktig höjdare – som sagt är det fantastiskt roligt, jag skrattade högt åt en och annan grönsaksliknelse på bussen – men jag inser att jag lär mig en hel del genom läsningen. (Området där jag bodde under längst period i London är muslimskt, och jag har egentligen bara kommit i kontakt med en aktivt troende sikh – på jobbet, och en dag dök han plötsligt upp utan turban och kortklippt, så jag vet inte hur bevänt det var med den saken, dock ser jag på Facebook att han är traditionellt klädd igen.) Jag kan Shepherd’s Bush väl, men förflytta mig några kilometer till Southall och jag är lost. Som jag skrivit förut, alla böcker som får mig att söka reda på mer information är poppis hos mig, och så var det verkligen här. 
 
Dessutom fäster jag mig så vid karaktärerna – även de som verkar mindre sympatiska får antingen en upprättelse, ett fördömande – eller en förklaring. 
 
Fantastisk bok. Fantastisk! Läs! Den kommer på svenska på Massolit i april, men än så länge kan du köpa den här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s