Vänaste land av Åke Edwardson

Jag gillar verkligen Åke Edwardsons böcker om Erik Winter, och talar ofta om dem så fort det är dags att prata om de bästa göteborgsskildrarna. Men det är som om jag har glömt bort att fortsätta med serien! Jag har köpt pockets på loppis, men så tog det väl stopp och när jag har läst ett antal i en serie vill jag inte gärna hoppa. Och så har jag väl haft tusen andra saker att läsa på sistone och glömt att jag kan ju faktiskt beställa på bibblan… suck. Nåväl, på fjärde träffen om Fogelström kom just detta med göteborgsskildringar upp och då passade jag på att beställa nästa i serien – Vänaste land.  Som kom ut 2006, så visst ligger jag lite efter… dock inte så långt att det ska saknas mobiltelefoner eller e-mail 😉 
 
Vänaste land kommer en taxichaufför till en dygnetrunt-butik i Hjällbo, Angered, för att köpa cigaretter mitt i natten. Han finner tre män brutalt ihjälskjutna, rakt i ansiktet, och tycker sig höra lätta steg som lämnar platsen. Dock ser han ingen… 
 
Parallellt med brottsberättelsen får vi följa en flyktings erfarenheter på väg från ett fjärran land. Ett ämne som sannerligen inte blivit mindre aktuellt. 
 
Erik Winter och kollegorna får gräva djupt i Göteborgs norra förorter för att komma någon vart. Och visst är det spännande! Dock lite för långdraget, i mitt ringa tycke. Men sån är jag. Dock gillar jag som alltid miljöskildringarna – även om jag har lite dålig koll på just de norra förorterna – och språket är ju fantastiskt. Det är så härligt med något nytt (ja, elva år då, men det var nytt) – en utmaning av hur språket i spänningslitteraturen brukar se ut. 
 
Jag gillar! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s