Nine stories av J D Salinger

Detta är ännu en bok från första sidan på min Goodreads-lista – jag kommer inte ihåg var tipset kommit ifrån, men den hade höga betyg där så det är möjligt att jag bara har klickat mig igenom någon lista och lagt till sådant som lät intressant. Det var ju några år sedan den där listan startades 🙂 
 
Vad gäller Salinger så läste jag Räddaren i nöden för säkert femton år sedan – gillade den, så vitt jag minns, men har väl inte haft någon särskild lust att läsa om den. Nu funderar jag faktiskt på att göra det, för rackarns vad bra Salinger skrev.
 
Detta är, som titeln avslöjar, nio noveller av olika slag. Det de har gemensamt, förutom att de är briljanta, är att de är väldigt realistiska och rakt på sak. Underliga, absolut, men jag tycker ändå att de känns okonstlade. På ett bra sätt. 
 
Det är svårt att välja en favorit, men A perfect day for bananafish (som jag ser nu har översatts tillsammans med resten och då heter Bananfisken hugger idag eller En underbar dag för bananfiske) är en riktig pärla – den följer den där novellstrukturen som vi fått lära oss om, ni vet – en knorr! – men jag blev ändå alldeles tagen på sängen. Den finns att läsa i sin helhet här, om man är nyfiken.  
 
Jag förstår varför detta anses vara världens främsta novellsamling någonsin (av många) och jag, som är dålig på noveller egentligen, fick faktiskt lite blodad tand. 
 
Boken finns att köpa på engelska här eller här, och på svenska här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s