A line made by walking av Sara Baume

Efter ett sorts sammanbrott och vad jag skulle vilja kalla urban utmattning har den unga konstnären Frankie (det berättas egentligen inte i boken alls om det är en man eller en kvinna, men baksidestexter och annat har gjort henne till kvinna vilket Sara Baume inte har något emot, så jag skriver hon och henne framöver) flyttat från Dublin till sin mormors hus på irländska landsbygden. Det har stått tomt sedan mormoderns död under en storm tre år tidigare.  
 
På landet, omgärdad av djur (levande och döda), landsbygd, tystnad och ödslighet får Frankie en chans att fundera över det som hänt. Över tiden på konstskola, tiden i Dublin, tiden som arbetande på ett galleri. Och inte minst – sin egen mentala hälsa. Hon börjar fotografera igen, och genom detta återupptäcka konsten. 
 
Vi som läsare blir presenterade för massor av konstverk boken igenom – jag som egentligen inte är så konstbevandrad tycker att det är fantastiskt härligt med böcker som får mig att googla och leta och forska och ta reda på saker – detta är verkligen en sådan. Jag läste den som ”pappersbok” och hade hela tiden telefonen eller iPaden bredvid för att kunna bildgoogla konstverken som tas upp. 
 
Jag hade svårt att komma in i boken – eller egentligen att börja med den – men fastnade ganska snart totalt. Språket är underbart – det är inte lätt att skriva en bok utan egentlig handling, men Baume lyckas utmärkt. Jag hade äran och nöjet att lyssna på henne två gånger om på Bokmässan och blev väldigt sugen på denna – även om det tog lite tid att komma fram. 
 
Även titeln är förresten namnet på ett konstverk – en konstnär vid namn Richard Long vandrade fram och tillbaks över en äng i Wiltshire och förevigade därmed vår inverkan – eller åverkan – på naturen. Intressant och lite märkligt.
 
 

Boken finns att köpa här eller här – den har ännu inte översatts till svenska men låt oss hoppas! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s