Minns du den stad av Per Anders Fogelström

Jag är så otroligt glad att Stadsbiblioteket startade bokcirklar om Fogelström, nu när han skulle ha fyllt 100 år och allt. Som jag har skrivit förut läste jag första, Mina drömmars stad, för ett antal år sedan – sedan tror jag att jag läste Barn av sin stad också, men den fick jag fräscha upp minnet kring ganska rejält nu. Och i tisdags var det dags att prata om tredje boken i serien – Minns du den stad
 
Jag måste bara prata lite om den här cirkeln. För första gången kör de gemensamma cirklar för de som läst lättlästa varianter och de som läst den ”vanliga” boken. Mycket intressant! Vi är en hög svenskor, ett par iranska kvinnor, en kinesisk kvinna var med i veckan, tidigare även en syrisk kvinna och en italienska. Det är så himla härligt! Bibliotekarien som håller i det hela är dessutom väldigt duktig på att se till att alla får komma till tals och alla är väldigt tålmodiga med varandra tycker jag – även om jag ibland blir lite rädd att jag använder onödigt svåra ord och svävar ut för långt. Men förhoppningsvis går det bra, det med. 
 
Vi fortsätter förstås att följa Henning och Lottens ättlingar även här – denna boken utspelar sig mellan 1900 och 1925. Emelie är fortfarande huvudperson, vilket är trevligt – hon är en riktig favorit. Men syskonen och de andra barnen omkring henne växer upp och något som verkligen fick klang hos mig var hennes känsla av att vara obetydlig, nu när hon inte längre har lika många hemma att passa upp på. Men de är väl ändå sex personer i ett rum och kök, så sysslolös blir hon inte… 
 
Det är något oerhört, hur Per Anders Fogelström lyckas måla bilder med språket. Jag berättade att jag hade ramlat över en sketch med Albert och Herbert för ett litet tag sedan och det fick mig att börja googla på bilder från Haga förr i världen och det klickade plötsligt, detta är ju Fogelströms värld! Helt otroligt. 
 
Jag var lite rädd att jag skulle tappa lusten och farten efter ett tag, det är ju så smutsigt och eländigt allting – men jag drabbades verkligen av någon sorts besatthet efter hundra sidor eller så i denna, jag vill bara veta mer! Också ett gott betyg. Ännu en gång, åh så glad jag är att jag nu äntligen läser dessa fantastiska böcker! 
 
 
Läs gärna mer hos Erika Lindblom, Hyllvärmarprojektet, Böcker i örat, Mest Lenas godsaker. Boken finns att köpa här eller här – inläsningen av Helge Skoog är också underbar! Jag lyssnade på ungefär halva Barn av sin stad och det är så fint. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s