Jag har inte råd: Sorrow n:o 5 av Marcus Stenberg

Jag har läst Marcus Stenbergs blogg som ligger till grund för denna bok på en lite sporadisk basis och blev glad när när jag såg att det skulle bli bok! Jag gillar i och för sig bloggformatet, särskilt i en sådan här linjär kontext, men det är ju något speciellt med en bok…! 
 
Marcus var deltidsanställd i en bokhandel när han insåg att nä, nu går det inte längre. Han hade inte råd. När han insåg att han var på vippen att ta ännu ett sms-lån för att köpa kläder han kunde ha i Lyxfällan gjorde han istället helt om, läste Gunilla Brodrejs bok Shopstop och bestämde sig för att ta ett köpfritt år. Ingen onödig konsumtion, knappt någon nödig heller. Prio ett måste vara att bli skuldfri, hur svårt det än är att avstå att köpa dyra presenter, vackra böcker och Red Bull. 
 
Jag tycker att det är så himla modigt att Marcus att dela med sig om detta. Det här med dålig ekonomi är ju inget som är jättebekvämt att tala om, och absolut inte inför hela världen, så att säga. 
 
Vid sidan av berättelserna om kämpandet kring det purt ekonomiska får vi ta del av hans kämpande för kulturarbetares rättigheter. Marcus har själv jobbat gratis på bl.a Göteborgs Konsthall och söker nu upprättelse kring detta – om ens bara en ursäkt eller ett svar på om att han naturligtvis har rätt, ingen ska behöva arbeta gratis. Så blir det inte riktigt. 
 
Det finns mycket ångest, mycket psykisk ohälsa, mycket stress – men åtföljt med en viss humor, med många populärvetenskapliga referenser och många väldigt ärliga observationer och insikter. Jag tycker att detta är en fantastisk, öppen och estetisk bok – mycket bra. 
 
 
Läs gärna mer hos Feministbiblioteket eller … och dagarna går. Nu kan du köpa boken, med eller utan sin fantastiska tygkasse, här. Finns även här eller här

0 reaktioner till “Jag har inte råd: Sorrow n:o 5 av Marcus Stenberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s