Tonårstjejens dagbok av Daniela Auerbach och Lovisa Henoch (red.)

Detta är en så härlig idé – en samling dagbokstexter skrivna av tonårstjejer mellan 1904 och 2017. Vitt skilda, vill jag mena! De kommer i en salig röra rent tidsmässigt och det är lite småkomiskt att läsa kyska, vackra, sirliga texter om stilla flirt med tågkonduktör i början av förra seklet på samma uppslag som berättelser från början av detta seklet om fyllefester och dylikt. 
 
En rolig sak var att flera anteckningar var skrivna i exakt likadana böcker som jag själv skrev dagbok i i högstadiet – från Indiska, med vackra pärmar och bokmärksband. Dock tror jag inte att mina dagböcker hade kvalat in här, det var inte så spännande 😉 
 
Men – ett tidsdokument är det onekligen och det är riktigt underhållande också. Bara skillnaden i handstil mellan 70-tal och 90-tal, till exempel, är intressant. 
 
Kan tänka mig att denna är hemskt kul att använda i skolan och hoppas att det blir en favorit för många – det finns ju trots allt något härligt och trösterikt i att känna igen sig… och något kan nog alla tonårstjejer hitta i någon av texterna.  
 
Mycket är roligt, mycket hemskt sorgligt – mycket läsvärt. 
 
 
Läs gärna mer hos Feministbiblioteket och Annas bokblogg – boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s